Детето ви е леваче? Помогнете му да се чувства удобно

Детето ви е леваче? Помогнете му да се чувства удобноПочти всички хора по света са десноръки, а една малка част от тях са различни, те предпочитат да пишат, да се хранят, да работят с лявата ръка. Така им е по-удобно и лесно. Но точно това понякога притеснява родителите, които забелязват, че детето им „не е като всички”. Доминантни могат да са не само ръката, но и окото, ухото, кракът. Това е свързано със симетричния строеж на тялото. Макар че двете полукълба на мозъка са разположени симетрично, те се различават във функциите си и управляват различни способности на човека.

И излиза, че за леворъките знаем много и… почти нищо. Съществуват много легенди за фантастичните им способности и даже за гениалността им. Това са само легенди. Точно толкова без доказателства са и твърденията, че ползването предимно на лявата ръка е патология.

Очевидно е едно – на леворъките винаги им е било малко неуютно в света на десноръките. Най-малкото, защото са различни. Иначе как да обясним съществуващите в много езици, народи и култури негативното значение на думите левак и леворък? В латинския, гръцкия, френския, немския, английския, китайския език синоним на думата ляв са думите фалшив, незаконен, неловък, неумел и даже зъл, подъл, нечестен. Дясното и лявото винаги се противопоставят, макар и да е напълно възможно, че зад положителните (правите, десните) и отрицателните (левите) характеристики няма негативно отношение именно към леворъкия човек.

Самите символични редове, свързани с дясното и лявото, са много сходни в различните култури и епохи. Например древните гърци са асоциирали дясното с ограниченото, единственото, с мъжкото начало, с покоя, светлината, доброто – докато лявото се свързвало с неограниченото, с множеството, с женското начало, с движението, тъмнината, злото…

Човек е склонен да бъде нащрек към всичко, което излиза от картината на общността. В наше време става дума по-скоро не за предпазливост, а за интерес и желание да се разберат леворъките и да научим повече за тях, да разберем естеството на различията – това определено е пътят на цивилизованото отношение към феномена на леворъките.

Напълно безсмислено е да се опитваме да направим леворъките „като всички”, да ги караме да действат с дясната ръка, след като мозъкът им командва друго. Все по-рядко се срещат семейства, където се опитват да накарат детето да върви против природата си.

И това е правилно – приучването към работа с дясната ръка може да създаде проблеми на детето, докато вие си мислите, че му помагате. Принудата може да доведе до безпокойство, нарушение в съня, детето може да стане капризно или да изгуби апетит. Не е изключено да се появи главоболие и постоянна умора, има риск да се появят и нервни тикове. Все пак имайте предвид, че трябва за бъдете по-търпеливи към детето си – например, когато пише с лявата ръка, тя заема такова положение, че закрива вече написаното и дори може да го зацапа. Затова в началния етап леворъките деца са по-бавни и не толкова сръчни, но много скоро това отминава.

В много страни още от началото на 20 век не само не се стараят да отучат децата да пишат с лявата ръка, но и се опитват да им създадат удобства за нормален живот. Има, например, ножици или шевни машини за леворъки. Това не просто облекчава всекидневието, но и засвидетелства вниманието на обществото към нуждите на всеки човек.

Да отбележим, че левичарството има степени – има хора, които еднакво добре се справят и с лявата, и с дясната си ръка. Те се наричат амбидекстри (от латински – ambo – двете, dexter – десен ). Еднаквите умения с двете ръце могат да бъдат много сложни – плетене, рисуване, шев, чертане и др. Има други, които използват с предимство дясната ръка, но включват и лявата, или обратно – първостепенна е лявата ръка, а дясната само помага.

Съвети за родителите на леворъки деца:
– Имайте предвид, че това качество се проявява някъде до края на първата година на детето.
– Никога и при никакви обстоятелства не трябва да си позволявате негативно отношение за използването на лявата ръка.
– Няма смисъл да опитвате на обучавате леворъкото дете да действа с дясната ръка, още повече – да настоявате да прави това. Не бива да допускате то да свиква с мисълта, че е „неправилна” личност, това може да има доста неприятни последици.
– Помнете, че за левичаря осветлението трябва да е отдясно. Организирайте правилно работното място на детето.
– Напомняйте му (и най-вече на себе си) колко много гениални художници, артисти, архитекти са били леворъки. Някой ден може и вие да се гордеете със своя наследник!

Леворъкото дете се нуждае от особено внимание и подход. Но не защото пише с лявата ръка, а защото, като всяко дете, е уникално и неповторимо. Направете така, че да се чувства комфортно в нашия десен свят и да го възприема като свой.