Как да преборим страховете си

Как да преборим страховете сиАко всеки от нас застане пред собствената си съвест и си признае честно, ще установи, че колкото и да се прави на смел, има моменти, в които изпитва страхове. Те са от всякакъв характер, свързани са с личния живот или със служебните ангажименти. Има начини, смятат психолозите, тези страхове да бъдат преборени. Нужно е да се заредите с търпение и да положите усилия.

Признайте, че сте уплашени
Първото, което трябва да направите, е да осъзнаете, че сте уплашени. Това ще ви помогне да трансформирате мисълта от паническа в рационална: „Да, уплашен съм. Боя се.“

Започнете да дишате дълбоко
Когато сме уплашени, често забравяме да дишаме и, ограничавайки притока на кислород към мозъка, привеждаме тялото си в стресово състояние, което на свой ред увеличава усещането за страх. И обратно, дълбокото дишане привежда нервната система в режим на спокойствие.

Осъзнайте, че вашият мозък просто си играе с вас
Страхът е чувство, което може да има рационална външна причина (срещате лъв в пустинята), а може и да няма такава (в този случай става дума за паническа атака). Независимо от това дали става дума за първия или втория случай, вие сте длъжни да осъзнаете, че първо трябва да се успокоите и да престанете да се боите, за да се справите с настоящата или неистинска опасност. И така – всичко е в главата ви.
Просто вашият мозък изпраща сигнали и ви заставя да се боите. Вие можете да се контролирате. Започнете да се успокоявате.

Задавайте си въпроси
Вие, естествено, смятате, че „започнете да се успокоявате“ е глупав съвет. Вие и без съвет бихте могли да се успокоите, нали? Все пак послушайте съвета. Вие сами сте длъжни да започнете да се контролирате. За да се справите с тази задача в стресова ситуация, си задавайте въпроси:
„Реална ли е опасността, която в момента така ме плаши?“, „Наистина ли съм в опасност?“, „Наистина ли ще ми е толкова лошо, ако се оправдаят и най-страшните ми страхове?“, „Това истина ли е или само така ми се струва?“ И още: „Какво трябва да направя, за да предотвратя лошия изход от тази ситуация?“. Търсейки отговор на тези въпроси, вие неволно се отвличате от самия страх и си помагате в намирането на решение.

Постепенно преборвайте страховете си
Ако се страхувате от кучета, това не означава, че трябва да отидете до зоомагазина и да станете собственик на дебел бултериер. Може обаче постепенно да започнете да запознавате себе си с обекта на своите страхове. Пробвайте да минавате край кучета, без да ускорявате крачка. Пробвайте да погалите малко и дружелюбно кученце. Бавно, без да се напрягате, увеличавайте количеството на страшното в своя живот и постепенно ще осъзнаете, че всъщност то съвсем не е страшно и не се боите от него толкова, колкото по-рано.
Ако вашите страхове ви пречат да живеете, не ги игнорирайте, а се старайте да се сприятелите с тях.

Не умножавайте страховете си
Важно е предходната точка да не бъде игнорирана, тъй като според учени от университета в Пенсилвания страховете имат свойство да се умножават, да се усилват и което е най-неприятно – да се разпространяват върху други сфери от живота. Тоест, ако вие сте се страхували от нещо, но не сте се борили с този страх, не е изключено с времето да започнете да се боите от нещо друго. Именно поради това е много важно да направите онова, което е направил примерно вашият баща, когато сте били на 5 години – да ви избави от вашия малък и не особено значителен страх. От каквото и да било.

Не се концентрирайте върху негативите
Хората, които обладават страхове, обикновено виждат във всяка житейска ситуация само лошото. На тях им е много трудно да намерят нещо позитивно в живота и да се концентрират върху него, вместо да страдат от негативното. Ако вие сте забелязали и у себе си нещо такова, добре. Това е първата крачка към живота без страхове. Във всяка ситуация, дори най-плашещата и неприятната, намерете два положителни изхода. Повредила ви се е машината, на която работите? Отлично. Поразходете се, порадвайте се на слънцето. Въобще осмислянето на всяка тревожна ситуация започвайте с думата „отлично“.

Признайте, че сега не ви е страх
Още една особеност на страховете и хората, които живеят с тях – неспособност да се види и запомни ситуация, в която въобще не ги е било страх. Всеки ден по няколко пъти се спирайте, преставайте да правите започнатото и си признавайте, че в момента никак, ама никак не ви е страх от нищо. И всичко ви е добре. И такива моменти в живота ви са много повече от 1 минута, изпълнена със страх.