Любовта на жената към себе си е най-доброто оръжие

Любовта на жената към себе си е най-доброто оръжиеНие сме истински професионалисти в борбата с килограмите, с непослушните деца и коварните колеги, но рядко сме наясно как да се справим с комплексите си.
А точно те тровят живота ни много повече от старите дънки, в които не можем да влезем напролет. Точно комплексите тихичко коментират всяка наша стъпка – „дебела си”, „ти си лоша майка”, „отчетът ти за нищо не става”. При жените този глас е по-силен, по-често се обажда и е по-изискващ. Вина за това има нашата емоционалност и впечатлителност.

Знаете ли всъщност какво са комплексите? Това е отражението на нашата личност. На онази, която сме били преди много години. Започваме да отглеждаме цялата тази нелюбов към себе си (как иначе да ги наречем?) още в детството. Родителите ме нарекоха глупачка? Мда… сигурно са прави. Учителят каза, че едва ли ще направя контролното си за „отличен”? Точно така се случи. Ние не се борим с комплексите си, понеже още даже не подозираме, че съществуват.

Детските комплекси
Но най-много се бичуваме самите ние. Спомнете си, още бяхте ученичка и стояхте на пистата за бягане. Трябваше да изпреварите съперницата. А до вас, по най-гадния начин, се готвеше за старта Мила дългокраката. Ще ви изпревари, разбира се. Предварително преживявахте бъдещата загуба. За кратката минута, когато двете стояхте заедно на старта, вече ви заболяваха главата, стомахът, краката. Вече не ви е беше до маратон и изгубихте, разбира се. Съучениците ви викаха за Мила, а вие си мислехте как всички са ви обърнали гръб. Трябва ли да добавим, че след този момент вече ненавиждахте часовете по физическо, Мила… и най-вече самата себе си.

Вие растяхте, а с вас и комплексите ви. Нека разгледаме основните от тях, а и за начините, по които можем да се справим с тези вътрешни врагове.
Как да преодолеем опита на вашето подсъзнание да ви убеди, че вие сте по-лоша, отколкото е наистина? Първото си недоволство започваме да изпитваме, докато се гледаме в огледалото. Косата ми не е каквато трябва, и носът ми е дълъг, краката ми са къси… А първата красавица в класа, за проклетия, е пълната ви противоположност. Случвало ли ви се е?

А може би сега от същия комплекс страда подрастващата ви дъщеря! Как да й помогнете? Като начало поровете в интернет и модните списания, потърсете известна красавица, на която външно прилича дъщеря ви. Започнете да й се възхищавате, да описвате плюсовете в характера й, във външността. Закачете на видно място плакат с нейния прекрасен образ и чакайте резултат. Непременно всеки, който ви дойде на гости, ще забележи приликите с дъщеря ви. И вие го подчертавайте. След известно време самооценката на момичето ви неумолимо ще тръгне нагоре. И как иначе, след като прилича на такава звезда!

Комплексите на възрастните
Да видим с какво се сблъскваме в по-зряла възраст. Например – с комплекса „стара мома”. Един от най-коварните и разрушителни механизми на подсъзнанието ни. Представете си, всичките ви приятелки отдавна са омъжени, а вие още нямате семейство. Колкото повече време минава, толкова повече започвате да си мислите: „На никого не съм нужна. По-лоша съм от другите.” А всъщност просто критериите ви за претендентите за семеен живот при вас са малко по-високи, отколкото при дружките ви.

Помислете, бихте ли се омъжили за някого от съпрузите на своите познати? На едната мъжът й кръшка, на втората – периодично й посяга. Третият не работи и се излежава у дома. Така че защо да бързаме със сватбата? Само за да се разходим няколко часа в сватбена рокля, а после цял живот да търпим някого, който не си е струвал? Нали не искате такава съдба за себе си? Престанете да се терзаете и се насладете на тази дълго очаквана свобода. Не, не се опитваме да ви откажем от семейния живот.
Просто не си струва да се хвърлите в обятията на първия срещнат само защото вашите приятелки вече са се омъжили.

Колкото по-възрастна е жената, толкова по-зрели стават и комплексите. Например, на около 40 почти всяка представителка на прекрасния пол изведнъж забелязва, че остарява. Психолозите наричат това състояние „комплекс на затворените врати”. Някои приемат тази вест спокойно. А други се мъчат да обърнат хода на времето с пластически операции, скъпи козметични процедури, връзки с млади любовници.

Как да се преборим с комплексите, ако огледалото упорито показва нашите бръчици и посивелите ни кичури? Нека се научим да приемаме своята възраст. Да открием предимствата в нея. Например – децата ни са вече пораснали и можем спокойно да останем една вечер при приятелка. Да планираме хубаво пътешествие, което сме мечтали отдавна. Или пък да се замислим, че за толкова години работа вече сме направили успешна кариера и на работа заслужено ни оценяват високо.

Друг често срещан комплекс спохожда жените след серия неуспешни опити да подредят личния си живот. Макар че има ефектно име – „комплексът на Клеопатра”, трудно е да се нарече привлекателно поведението на жена с този комплекс. Тя започва да ненавижда наред всички мъже, смятайки, че те са виновни за хаоса в живота и, че не са способни на нищо друго, освен да гуляят, да харчат пари по любовници и да разхвърлят мръсните си чорапи из къщи.

Как мислите, дали подобна жена ще може да намери партньор в живота? Едва ли. Тя самата не знае как да се справи с комплекса на мъжемразството. Ако сте в капана на този проблем, замислете се каква е причината за вашата ненавист към мъжете. Може би някой дълбоко ви е обидил преди много години? Анализирайте състоянието си. Може би сте се омъжили прекалено рано, или пък мъжът ви, който ви е изоставил някога, просто е сбъркал и сега съжалява за това? Простете на тези, които са ви обидили. Простете им искрено.

Едва след това можете да си позволите нова връзка. Но и тогава имайте предвид – не се връщайте към миналото. Не прехвърляйте върху новия си избраник греховете на вашите „бивши”.

И накрая, най-важното. Най-силното и универсално оръжие за борба с комплексите е любовта към себе си. Ако успеете да обичате себе си, да погледнете на света с усмивката на кралица, да се държите достойно и уверено, никакви комплекси не могат да ви се опрат.