11 забавни факта за модата

11 забавни факта за модатаМодата е особено особено обществено \“животно\“, което във всеки момент може да поднесе различни изненади. Не трябва да се учудвате, ако видите в журнала на баба си официални рокли или всекидневно облекло, което днес наричаме \“последен писък\“. Тенденциите в тази капризна властница често се преплитат, преповтарят, връщат се към отдавна забравени корени. В същото време модните дизайнери предлагат най-различни вариации на дрехи, обувки, аксесоари, шокират или вдъхновяват публиката. Мода за мъже, мода за жени, мода за деца и даже мода за домашни любимци – всичко търпи развитие. Но има любопитни истории, които извади на показ международната виртуална общност Kaymu, които си струва да знаете.

Как са се обличали хората в пещерната ера? Правилно, в кожи – а най-старото подобие на блуза се смята за първата дамска дреха. Едва след нея красавиците от древни времена измислили как да облекат и пола.

Може би защото се е асоциирал с царственост, лилавият цвят е бил на изключителна почит по времето на Римската империя. До такава степен го харесвали, че приели закон, според който само римският император и неговото семейство можели да се обличат в лилаво.

Едно сурово правило от антична Елада – проститутките в онова време нямали право да обуват сандали. Те трябвало да ходят боси, а на стъпалата им се изписвали думите \“Следвай ме\“.

Замисляли ли сте се откога жените носят сутиени? Според някои исторически хипотези жените на викингите пристягали бюста си, за да не ги притеснява по време на битка. Но всъщност първите сутиени били патентовани в началото на XX век и приличали на кърпички.

Бялото не винаги е било цветът на булката. През Средновековието такива дрехи символизирали тъгата. Това мислене се променило, когато британската кралица Виктория се появила в прекрасна бяла рокля на сватбения си ден.

Днес може и да изглежда странно, но преди век в Европа и мъжете ходели с обувки с високи токове. По този начин те си осигурявали стабилност и опора по време на яздене на кон.

Жива брошка – защо пък не? Особено ако това е било толкова отдавна, когато не е имало защитници на животните да се намесят. Например през Средновековието било много модерно жените да носят живи хамелеони като украшение. Тези \“брошки\“ били зашивани за дрехата, за да не избягат.

Най-масовият плат, който се харесвал на всички и с който започнали за първи път да търгуват, е бил червен. Става дума всъщност за нещо като шал с дължина и ширина колкото една човешка ръка. Такива ленти използвали американските индианци, за да ги връзват на главата си.

Дори и най-запознатите с правилата на обличане в британското кралско семейство нямат отговор защо кралица Елизабет II винаги облича по десет дрехи и аксесоари. Може ли това да е плод на суеверие или изискване на етикета?

По време на явяването си във френския съд при Наполеон дамите трябвало да обличат само и единствено дълга бяла дреха.

През Втората световна война излязла мода хората непрекъснато да ходят с чорапи с ръб. Това изискване било толкова категорично, че когато излизали боси, дамите очертавали линия с молив по краката си, за да имитират шев.

Снимка: БГНЕС