Как да развием творческите заложби на детето

Как да развием творческите заложби на детето„Ценността на детското творчество е да изследва и да открива, а не в това, което се получава като резултат”. Това казва авторката на книгата „Творческото възпитание” Джийн Ван’т Хал. Резултатът по принцип интересува възрастните, а децата, които получават пълна свобода на действие, престават да мислят какви ще са рисунките им и започват на изучават как се държат материалите, с които работят, както и да развихрят въображението си.

Детето, например, може старателно да смеси всички бои и да получи странна рисунка с кафеникав цвят. Тази картина определено не е най-добрата, но процесът на създаването й е достатъчно интересен, детето е имало възможност да мисли и да взема решения. Това, което е видяло и разбрало, смесвайки боичките, е уникално. То е разбрало, че понякога може да сбърка, но колко пък радост и вълнения преживява!

За нас изглежда просто да дадем на детето молив и хартия, за да се съсредоточи върху творческия процес, или пък да лепи памучни топчета върху хартиена чинийка. Обаче това, което за нас е обичайно, например рисуване върху бяла повърхност, за тях има огромно значение. Самият избор на фон за рисунката, например, ги кара да се вгледат в околния свят.

Постепенно децата започват да възприемат резултата като съставна част от процеса. Безусловно, те много искат да се гордеят с успеха на старанията си и да се похвалят: „Виж какво направих”, „Мамо, това е за теб”, „Направих това за баба” или „Искам да го закачим на стената!” Ние можем да се гордеем заедно с тях, нали създаденото произведение на изкуството е резултат от сериозна работа, планирана и изпълнена от едно уникално дете.
Какво щеше да бъде, ако то следваше стъпка по стъпка указанията да направи нещо или да копира някакъв образец?

Родителите, които уважават своите деца, им помагат да се учат да мислят и да решават проблемите самостоятелно. Децата, които нямат страх от грешки, които са склонни да експериментират и да изобретяват, могат да търсят и създават нови пътища.
При това с помощта на творчеството процесът на възпитание е приятен, децата сами ще поискат да научат нещо ново и да впрегнат цялата си фантазия в това.

Как да поощряваме творчеството

Изследване
Разрешете на децата да изследват различни материали. Понякога можете да дадете на детето задача с конкретни инструкции, но основна роля трябва да играе фантазията.

Организация на мястото
Отделете място, където детето може да се занимава със своите рисунки и друго творчество. Слагайте материалите и инструментите така, че то да може лесно да ги достигне. На долните рафтове сложете неговите моливчета, лепило, тиксо, ножички, цветна хартия и материали за колажи.
Не крийте материалите, с които то може да се изцапа или да си прищипе пръстчето – разбира се, с оглед възрастта на детето.

Самостоятелност
По-големите деца имат известна свобода, но и малките също трябва да имат възможност да работят самостоятелно. Добавете бои и четчици, пластилин. При създаването на един колаж може много да се експериментира. Слагайте всичко, което може да потрябва на вашия малък художник, в пластмасови или картонени кутийки. Наблюдавайте как детето събира и създава колажа.

Експерименти
Предложете му да замени копчетата с перлички и да прецени резултата. Опитайте да сложите картон за колажа, вместо хартия – ще се получи нещо ново. Нека детето предложи различни свои варианти.

Уважение
Покажете, че уважавате творчеството на своето дете. Поставете на видно място у дома дъска, на която заедно да подреждате произведенията му, които то си избере. Приемайте оценката му за собствените му произведения. Оставяйте това, което детето иска да запази и прибирайте другото, което вече не му харесва достатъчно.