Как да направим така, че да се боят от нас

Как да направим така, че да се боят от насИма ефективни способи, чрез които може да направите така, че на важни преговори не само да ви приемат сериозно, но дори да се опасяват от вас като непобедим съперник. За какво иде реч?

Ръкувайте се правилно

Аналитици от американското психологическо списание Psychology Today провели изследване и стигнали до извода, че 60 на сто от решенията за това дали ще ви уважава, или не, събеседникът приема в момента, когато се ръкувате с него. Въобще правилното ръкуване е доста недооценяван навик. Не трябва да е вяло, нито прекалено крепко. Ръката на събеседника не трябва да се пусне рязко и веднага, но и не трябва да се задържа прекалено дълго. Не трябва да се разклаща силно, но и да се държи като замръзнала също е глупаво.
А сега да обърнем внимание на един момент, който може да сте чували, ако сте ходили на тренинг по водене на преговори. Нищо чудно да са ви посъветвали в една опасна глупост: да подавате ръката си по-ниско и с дланта леко обърната надолу, като по този начин заставяте човека, с когото се ръкувате, леко да се наведе. При това положение вашата ръка се озовава отгоре и може да са ви казали, че така демонстрирате кой ще бъде на върха в предстоящите преговори. Психолозите обаче доказват, че това е не само глупаво, а и контрапродуктивно. След подобна постъпка събеседникът моментално престава да ви уважава и не ви приема сериозно. Дланта ви трябва да е перпендикулярна на пода и по никакъв друг начин.

Внимавайте за облеклото
В университета в Принстън било проведено интересно научно изследване, в резултат на което станало ясно, че хората се опасяват от тези, които се по-добре облечени от тях (а изводът за това добре ли е облечен човек събеседникът прави в първите 100 милисекунди от срещата). При това хората не свързват доброто облекло с цената му. Така че не е задължително вие винаги да ходите облечени в сако и бяла риза.
Учени провели експерименти в различни социални ситуации и групи. На парти, на делова среща, на детски празник, на вечеря и т.н. хората се опасяват от този, който в стаята е облечен в подобаващата за случая дреха. Така че ако вие смятате, че външният вид не е важен, много се лъжете. Избирайте старателно дрехите си и бъдете уверени – деловата среща ще бъде много успешна, ако в първите 100 милисекунди събеседникът ви реши, че сте облечени по-добре от него.

Давайте възможност на хората да говорят за себе си
Учени от Харвардския университет доказват нещо, което и без друго знаем: хората много обичат да говорят за себе си. Но понеже това е Харвард, учените стигат много по-далеч. Изследванията показват, че когато човек говори за себе си, у него се активизират тези участъци от мозъка, които се задействат положително, както когато човек се занимава със секс или прави приятна вечеря. Т.е. разговорът за себе си носи удоволствие. А сега главното. Първо, когато човек говори за себе си, дори сам да е започнал, това укрепва увереността му, че събеседникът заслужава доверие. Т.е. на вас започват да ви се доверяват, независимо от това дали създавате впечатление на човек, на когото някой може да се довери. Второ, разговаряйки за себе си, човек става в известна степен уязвим. Така че просто дайте на бизнес партньора си малко да поговори за себе си и така ще го направите малко по-слаб. Задайте няколко въпроса, които ще провокират събеседника ви за такъв разговор и вие вече сте в печелившо положение.

Следете за тона си
70 на сто от 1000 анкетирани професионални преговарящи твърдят, че е достатъчно събеседникът дори малко да повиши тон и веднага престава да внушава уважение и страх. И обратно – повече от всичко внушава опасения бизнесмен, който никога не повишава глас, а в стресови ситуации започва да говори по-тихо от обикновено.
Освен че да се повишава тон в делова ситуация е признак на лошо възпитание, това е и неефективно. Ако искате да ви уважават и дори да се боят от вас – следете за тона си.
Ако можете да се овладеете до такава степен, че да разговаряте почти шепнейки в ситуации, в които всеки друг би избухнал, именно вие ще бъдете човекът, който ще внушава на обкръжаващите ви трепетен ужас.