Зелевият сок – вкусна и лечебна добавка

Зелевият сок – вкусна и лечебна добавкаЗелето е достъпно по всяко време на годината, богато е на фибри и полезни вещества, нискокалорично е – като цяло, то е незаменим помощник в борбата за красива фигура и добро здраве.

Прясно изцеденият сок от зеле има всички полезни качества, лесно се усвоява и се препоръчва при различни диети. Вижте какъв точно сок трябва да присъства във вашето меню и с какво е полезен.

Соковете от различни видове зеле са уникално лекарство за характерните стомашни разстройства и дванадесетопръстника. Такова лекарство няма да намерите в аптеките, но по действие то може да е даже по-ефективно.

Цялата тайна е в състава
Във всички сортове зеле се съдържа уникалният витамин U (метилметионин) – природно съединение, което притежава противоязвено действие. Това съединение не се синтезира от човешкия организъм и няма как да бъде създаден негов естествен аналог, както и аналозите на други естествени витамини.
Сокът от зеле поддържа работата на имунната система (което е много важно, ако сте решили да започнете диета) и предпазва от имунен срив, който може да се прояви във вид на алергия.

Друго ценно качество е наличието на витамин С, от който имаме нужда особено при смяната на сезоните. Витамин С помага да се противопоставим на вирусните инфекции в периода на епидемии. Заедно с витамините на младостта Е и А, той се съдържа в изобилие в брюкселското зеле.

Сокът от обикновеното зеле осигурява витамин К (съединение, което подобрява съсирването на кръвта) и незаменимите калций и желязо.
Фрешът от цветно зеле, освен солидното количество витамини, насища организма с хранителни протеини и аминокиселини, като укрепва организма.

В червеното и в брюкселското зеле се съдържа антициан – вещество, което предпазва от рак.

Приложение
В народната медицина зелевият сок се използва за заздравяване на рани – поставя се на болното място с помощта на памучен тампон. Действа добре и при кръвотечение от венците, а при признаци на ангина можете да направите гаргара със зелев сок.

За отслабване най-добре е да се пие по ¼ чаена чаша прясно изцеден сок от 1 до 6 пъти на ден, в зависимост от особеностите на организма.
Резултатът бързо ще се усети, ако заменим с такъв сок 1-2 хранения в разтоварващите дни и временно изключим мазнините от менюто си.

В 100 г сок от бяло зеле има 27 ккал: 1,8 г белтъчини, 0,1 г мазнини и 6,8 г въглехидрати.

Плюсове на диетата със зелев сок
Доказан ефект. При своята ниска калоричност зелевият сок добре утолява глада и може да замени спокойно едно хранене. При това той възпрепятства превръщането на въглехидратите в мазнини, а следователно и натрупването на мастни депа.

Естествено пречистване на организма
Като добавка към другите си качества, сокът от зеле пречиства черния дроб – органа, който отговаря за обезвреждането на токсините, алергените, извеждането на продуктите от метаболизма. Очистването на черния дроб по същество е очистване на целия организъм.

Здраве и младост за кожата
Това е външната проява на подобно очистване, и разбира се, резултат от бързото усвояване на незаменимите минерали и витамини от зелевите листа.

Контрол върху вредните навици
Като редовно употребявате зелев сок, по-леко ще понесете отказа от сладките и висококалорични храни.

Достъпност по всяко време на годината
Зелето може да се съхранява дълго и се продава и през зимата. Тоест, имате възможност да си направите полезния сок дори в сезона на простудите, когато организма особено много се нуждае от подкрепа.

Правила на диетата с фреш от зеле
Правило №1. За приготвяне на сок трябва да се използват само свежи листа. Почернелите по края листа говорят за наличието на нитрати, които са онази капка катран, съсипваща очаквания чудодеен ефект от диетата.
Правило №2. Допустимата дневна доза зелев сок е 2-3 чаени чаши. По-големият обем често води до силно газоотделяне и изостря някои стомашно-чревни проблеми. В началния етап на диетата препоръчителната доза сок е още по-малка и зависи от индивидуалните особености и реакции на организма.
Правило №3. Съществуват медицински показания, при които трябва да се ограничи или въобще да се изключи употребата на зелев сок.
По-специално той може да е времен след операции в коремната област, при патологии на панкреаса и изострени бъбречни проблеми. Кърмещите майки също трябва да го включват с по-голямо внимание в менюто си. В гореизброените случаи е най-добре да се посъветвате с лекаря си, преди да пристъпите към диетата.
Правило №4. Струва си тази диета да бъде възобновена през зимата или пролетта, ако това е необходимо на организма. В тези случаи изцеждайте сок от кисело зеле. Характерното е, че този „кисел” сок повишава апетита и е идеален за тези, които имат понишена стомашна киселинност.
Правило №5. Зелевият сок е особено полезен, ако се използва 30 минути преди хранене и без добавяне на сол. При това има начин да бъде направен по-апетитен.

За да можете да пиете зелев сок цялото семейство преди да пристъпите към обяда, правете си с него коктейли. Смесвайте зелевия сок със сок от други зеленчуци с различен вкус и е напълно възможно ефектът от напитката да надхвърли очакванията ви.

Пример за зелев фреш-коктейл за вкусно отслабване
Продукти:
Сок от зеле – 50 г
Доматен сок – 50 г
Сок от моркови – 50 г
Всички сокове се смесват в шейкър, поднася се охладен.

В 100 г от продукта има само 28 ккал: 1,4 г белтъчини, 5,5 г въглехидрати.
Подобен коктейл, но от сок от кисело зеле в равни части с доматен сок, се препоръчва да се приема 3-4 пъти дневно при болести на черния дроб. Той подобрява апетита и може да се пие продължително време без опасения.