Увлечение или истинска любов – как да направим анализ на чувствата си

Увлечение или истинска любов - как да направим анализ на чувствата си Кой не е чувал или чел за голямата любов, за саможертвата й, за силата и нейната положителна роля за развитието ни. Колкото обаче и да знаем за нея, колкото и да повтаряме до изтъркване клишета или заучени фрази, все някой ден отново и отново загубваме перспективата и заменяме истинската с увлечение и илюзии. А после пак ни боли, когато видим и осъзнаем истината.

Ето някои разлики, които не би трябвало да забравяме в моменти на избор. Това е лесен и приятен тест, който ще ви помогне да анализирате ситуацията трезво. Записвайте си мислите и отговорите, които ви дойдат на ум. Но трябва да бъдете честни в отговорите, дори и те да не ви харесват.

1. Какво ни привлича?
Ако е само увлечение, физическите качества, лицето са нещата, на които обръщаме внимание. То е като да получиш подарък, опакован в луксозна хартия. Един ден външната красота свършва и остава само духовната сила и богатството на душата.

Обичайки истински, обаче винаги има баланс между видимото и невидимото, качествата на личността. Честност и почтеност в действията, а не празни обещания, са тези, които не трябва да изпускаме нито за миг от вниманието си.

2. Постоянен ли е интересът или не?
Интересът към човека, по когото сме увлечени, е непостоянен. Ту затихва, ту изчезва напълно или пак се появява неочаквано. Психолозите обясняват такова поведение с неувереност и повърхностност на чувствата.

Истинската любов е с дълбоки корени, тя расте бавно, дори и да има понякога търкане или малки скандалчета те се преодоляват, защото има топлина и нежност. И много общи спомени, които правят връзката богата.

3. Как ви влияе чувството?
Увлечението внася хаос в деня ни, то обсебва ценно време за работа или срещи с хора от реалността. Романтиката ни завладява напълно и идеализираме човека, в когото сме влюбени.
Голямата любов дава сили, енергия, чрез нея виждаме света под друг ъгъл, помъдряваме и се чувстваме цели и хармонични.

4. Колко и какви качества ви привличат?
При увлечението броят на това, което харесваме, е доста скромен. Ние сме по-скоро заслепени и забелязваме само отделни, идеализирани от нас качества. Те не са проверени в живота и във времето, никога не са подлагани на изпитание в критични ситуации.

Ако обичаме истински, то ще се получи дълъг списък от достойнства и черти на характера, проверени в критични ситуации. Първоначалният възторг се е превърнал в дълбоко познаване на любимия човек и пълно доверие, че няма да те предаде на дребно. Вярваме и не се съмняваме.

5. Как започва всичко?
Увлечението се появява бързо, развива се също бързо, има сложна за логично обяснение динамичност. Постоянно се търсят дребни грешки, има мнителност, в поведението ни липсва стабилност. Днес е едно, утре е друго, а какво е накрая – каша.

Истинската любов изисква време, за да може да се развие и покаже красотата си. И двамата партньори са наясно с чувствата си, те никога не говорят за обърканост или съмнение. Напротив, те се гордеят един с друг и връзката може да бъде описана само с една дума – отговорност.

6. Какво е отношението ти към другите?
Увлечението поставя новия човек в центъра на вселената. Всички останали хора около нас са без значение. Отричаме се дори от най-близки приятели или членове на семейството. За тази нова любов сме готови на необмислени или прибързани стъпки. Съществуват само аз и увлечението.
Но когато наистина обичаме, обичаме и пазим всички останали около нас. Любовта ни е част от целостта, в която имаме скъпи за сърцето ни хора. Навярно разбирате колко е важно това чувство за хармония във връзката и за нашето психично здраве.

7. Как останалите гледат на твоите отношения
Това е ключов въпрос и ако си отговорим, без да лъжем себе си, ще успеем да направим и правилен избор. Когато сме влюбени, наистина ослепяваме и оглушаваме. И пак се връщаме на проблема, свързан с идеализирането. Игнорираме съвети на добри и верни приятели, не виждаме недостатъците и първите признаци на унижение. Непростима глупост е да не изслушаме тези, които ни мислят само доброто. Те не се бъркат или съветват. Те са наясно с последствията за нас и че ще бъдем наранени, когато един ден увлечението свърши.
При истинската обич усещаме подкрепата и радостта на семейството и приятелите. Те са щастливи, че можем да изпитаме обикновено човешко щастие, топлина и сигурност.

Може да се добавят и други въпроси като например как ни влияе разстоянието, ако сме разделени, какви са темите на разговорите, имаме ли общи цели и мечти.
За да разберем какви са чувствата ни, за да преценим правилно какво се случва и как и накъде сме тръгнали, е нужно да се отдръпнем лекичко назад, да излезем от събитията, да увеличим градуса на ъгъла и да видим перспективата.