10 съвета за тези, които не могат да заспят

10 съвета за тези, които не могат да заспятАко вечерта ви е трудно да заспите, а сутрин трудно се събуждате, не бързайте към аптеката за сънотворни. Предлагаме ви няколко съвета, които ще ви помогнат да регулирате режима си на сън.

Влезте в ритъм

Когато сме малки, вечерта ни слага в леглото мама. Когато пораснем, е трудно да спазваме подобен ред, затова пробвайте да се мотивирате сами. Например, ако сте успели в продължение на една седмица да лягате и ставате по едно и също време, възнаградете се с някаква приятна за вас покупка, идете на кино или на кафе.

Хранете се внимателно
Вечерята трябва да е лека и да включва въглехидрати. Това способства изработването на серотонин, хормона, които предизвиква сънливост. Полезна е и храната, богата на аминокиселината триптофан (риба, месо, яйца, зелени зеленчуци). Избягвайте употребата на кафе и шоколад. Може да си позволите малко алкохол час и половина преди лягане. Постарайте да не вечеряте след 20 часа.

Научете се да се настройвате за сън

Не прекарвайте последните минути преди лягане пред екрана на компютъра или взирайки се в смартфона. Вашият мозък възприема тяхното излъчване като дневна светлина и не предава на тялото команда за изработка на мелатонин – хормона, който отговаря за регулирането на съня.

Осигурете в спалнята пълна тишина и тъмнина
Ако светлината пробива през щорите, заменете ги с други, които не пропускат светлина. По-сложно е да се борите с уличния шум. Тук вариантите са два – или да монтирате шумозаглушаващи прозорци, или да свикнете с шума.

Купете си умерено твърд матрак

Когато в спалнята спят двама души с голяма разлика в теглото, по-добре да се поставят два матрака и всеки да спи на неговия. Добре е матракът да е с умерена твърдост за по-добър сън.

Проверете възглавницата си
Хванете възглавницата си в двата края – ако е правогълна, за дългите страни, и протегнете ръцете си напред. Страничните краища трябва да висят вертикално. Ако се сгъват, е добре да си купите друга, по-твърда възглавница. Добре е възглавницата да се сменя на всеки две години.

Спете с пижама

Когато ръцете и краката ви са топли, кръвоносните съдове се разширяват и вие заспивате по-лесно. Приготвяйки леглото, пригответе допълнително одеяло в случай, не може да се затоплите.

Пригответе се за сън
Мнозина смятат за добро сънотворно ароматна лампа с масло от лавандула или ароматни свещи. Науката обаче така и не е потвърдила успокоителния им ефект. Много по-бързо ще заспите след една хубава разходка преди лягане. Или просто вземете топла вана.

Правете секс
Средство за ония, които не знаят как бързо да заспят или да се събудят сутрин, проверено от хилядолетия. Главното е да не заспите много рано.

Не се опитвайте да заспите на всяка цена
Ако не ви се спи, престанете да се вълнувате. По-добре е да приемете факта, че не можете да заспите, отколкото да се мъчите да го направите на всяка цена. Ако сънят не дойде повече от 20 минути, по-добре седнете и прочетете един разказ. Изпийте чаша топло мляко. То е богато на триптофан, който помага на тялото да произвежда хормоните на съня – серотонин и мелатонин.