10 стъпки по пътя към лидерството

10 стъпки по пътя към лидерството

Според специалистите, когато става дума за формирането на лидери, всички схеми са отдавна изучени. Самите вие вероятно сте си задавали въпроса как става така, че някои хора са като че ли родени да бъдат водачи, докато други са неизменно в ролята на изпълнители. За лидерството в различните държави има и редица тренинги. Elle.ru формулира 10 съвета, които могат да ви спестят парите за подобен курс. Прочетете ги!

Опасната дума „трябва”

Въпросът за модалността е основа на основата в психологията на лидерството. От огромното количество нюанси и семантични категории извеждаме самата същност на нещата: всеки път, когато в един разговор прозвучи думата „трябва”, е редно да се задава въпросът: „Кому е необходимо това?”.

Дори да става дума за нещо, заложено в професионалната сфера, важно е да се разбере трябва ли наистина или не трябва да се изпълнява тази или онази поръчка, кой в крайна сметка ще вземе бонусите от това и кое точно е индикатор на това „трябва”. Манипулаторите премълчават факта, че пожеланото от тях е нужно преди всичко на тях самите. Между другото, една от главните манипулационни арени във вашия живот е… семейството.

Родителите често изискват от децата да се подчиняват, дори тогава, когато това разрушава тяхната индивидуалност, а децата пък висят на врата на родителите си, които смятат, че детето им е още малко и трябва да го поддържат. Важно е да не бъркате действително важни ситуации, изискващи вашите усилия и отдаденост, и ситуации, когато това „трябва” няма отношение към вашите желания и потребности.

Силата на обещанията

В живота всичко е просто. Никому никога нищо не обещавай, ако не си сигурен, че ще го изпълниш. А ако вече си обещал – изпълнявай. Ние обаче даваме необмислени обещания под натиска на други хора, които после са готови да експлоатират нашето чувство за вина. За да не се случва това, по-добре веднага да откажем или да отговорим, че не можем да обещаем, за да не попаднем по-късно в зависимост.

Не проявявайте ненужна инициатива

Ръководейки се от благи намерения, често правим лоши неща. Ако не ви поискат помощ, по-добре е да не я предлагате. В най-добрия случай с времето вашите усилия ще бъдат възприети като ваше задължение. А в лошия случай може да се окажете дори виновни.

Затова преди да помогнете, уверете се, че тази помощ действително е нужна на човека. Желанието да помогнете трябва точно да се съизмери с възможните рискове в случай, че нещата не потръгнат както трябва.

Не се стеснявайте да помолите за ответна услуга

Всяка молба предполага благодарност. Всяка. Само манипулаторите са свикнали да дават празни обещания или да забравят за сторените им услуги. Ако вие сте изпълнили нечия молба, не се стеснявайте да помолите за ответна услуга. Възможно е дори да го сторите в момента на обещание да помогнете.

Живейте с настоящето

Миналото е вече нещо, което е било, бъдещето още не е настъпило. Има само настояще. Само умението да се преживява настоящия момент с удоволствие може да ви доближи до щастието. Ако някой се опита да ви манипулира с популярната фраза „Ти преди не беше такъв”, сравнявайки ви с миналото, не реагирайте на това. Същото е и с обещания за златни планини в бъдещето. Запитайте: «Това ще стане занапред. А в момента какво предлагате?».

Не се привързвайте

Избягвайте прекалено силните емоции. Всяка привързаност, която се превръща в зависимост, поставя под заплаха вашата самооценка, здраве и благополучие. Ако вие прекалено силно обичате нещо или някого, с помощта на тези емоционални връзки може лесно да ви шантажират. Не позволявайте на никого да бъде емоционален терорист спрямо вас – дори най-близките ви.

Една вълшебна фраза

Запомнете тези простички думи, които правят истински чудеса. Фразата «Не ми пречи, моля те»: това е магия сила, енергия. Кажете това, преди да изпитате гняв или раздразнение, и много негативни ситуации при вас просто няма да се случат.

Криза и грешки, необходими за растежа

Важно е да осъзнаете, че само много слабият човек може да бъде пречупен от неуспехите. Всеки проблем е възможност за промяна и растеж. Ако в един момент някой се опита да ви напомни за неуспехите, за да ви уязви, реагирайте спокойно и уверено: всеки опит е нещо добро.

Не съдете

Никой не е безгрешен и никой не се явява носител на абсолютната истина. Осъждането и критиката към друг човек е завой към неконструктивното начало, позволяващо ситуацията да се обърне срещу вас. Пробвайте вместо емоционално порицание да зададете следните въпроси: «И какво следва от това?» или «Ти как предлагаш да се промени тази ситуация?».

Не предавайте непроверена информация

Можеш да си източник само на тази информация, която е резултат от твоя опит. Това е. Във всички останали случаи се превръщаш в клюкар. Рано или късно на думите ти ще престанат да вярват. И точно от това с радост ще се възползват вашите неприятели. Получавайки информация, винаги уточнявайте как именно хората са я проверили. Ако не направите това, скоро ще се превърнете в жертва на интриги или куха пропаганда.