10 продукта за сваляне на килограми

10 продукта за сваляне на килограми

Учените са доказали, че има продукти, които способстват изгарянето на мазнините и помагат в борбата с излишните калории. Предлагаме ви списък от 10-те най-ефективни компонента на диетичното меню, които гарантирано ще ви избавят от излишните килограми при грамотен подход към тях, пише elle.ru.

Заешко месо

Това диетично меню се препоръчва дори за децата – вкусно е, не е мазно, лесно е за възприемане, съдържа два пъти по-малко калории, отколкото например телешкото – 150 ккал в 100 г. За храносмилането на заешкото месо организмът харчи два пъти повече калории, отколкото получава от продукта. Какво означава това? Че заешкото е най-ефективният за отслабване животински белтък от всички възможни.

Кисело зеле

Зелето по принцип е ефективно при отслабване. Неговата хранителна стойност в 100 г е 2% белтъчини, 0,1% мазнини, 7% въглехидрати. Добавете към това глюкоза, фруктоза, целулоза и пектин и се получава същински склад от полезни вещества.

В борбата с килограмите киселото зеле е още по-ефективно, отколкото прясното, доколкото този продукт е с отрицателна калоричност, т. е. вашият организъм губи повече енергия за храносмилането му, отколкото получава от продукта. Киселото зеле регулира обмяната на веществата, подобрява храносмилането и помага срещу запек. То съдържа много влакна и аминокиселини, които помагат за храносмилателните функции на стомаха.

Кимион

Това е уникален продукт: съдържа не само калций, фосфор и желязо, но така също и фитостероли, които се явяват строителен материал за растителните клетки. Те, от своя страна, притежават способността да снижават нивото на холестерин в кръвта.

Кимионът стимулира работата на бъбречния и стомашно-чревния тракт, притежава диуретични свойства и ускорява обменните процеси в организма, затова се явява един от главните продукти в борбата с наднорменото тегло.

Джинджифил

Той съдържа влакна, натрий, магнезий и много други полезни вещества. На Изток в древни времена много се е говорело за способността му да ускорява протичането на основните процеси в организма. Познатата топлина от джинджифил, която ни избавя от простудата, помага и в ускоряването на метаболизма, а като следствие от това – и за отслабване.

Грейпфрут

Още с появата си от кръстоската между помелото и портокала, грейпфрутът става любимец на диетолозите. И това не е учудващо: в него има малко захар, но много полезни компоненти – натрий, влакна, минерални соли и органични киселини. Няма да е пресилено да се каже, че това е най-полезният плод, когато става дума за отслабване.

Целина

Още един продукт с отрицателна калоричност – употребявайки го в храната, губим повече енергия, отколкото получаваме от него. Целината е продукт с почти нулева калоричност, но с много бонуси – той регулира нивото на стреса, тонизира, съдържа много полезни витамини, магнезий, калий, желязо и фосфор.

Сьомга

Тук важи следното правило: не толкова самият продукт, колкото грамотната му употреба води до понижаване на теглото. Важен източник на витамин D, Омега-3 мастни киселини и йод, сьомгата води до баланс в диетата с голямото си количество съдържание на полезни въглехидрати.

Още един нюанс: за загубата на тегло огромна роля има начинът на приготвяне на рибата. Вместо печена сьомга далеч по-добра е подготовката й на пара.

Кафяв ориз

Ключовата дума тук е кафяв, тъй като обичайният бял ориз е пряк път към качване на килограми, а не към избавянето от тях. В кафявия ориз в сравнение с белия почти няма нишесте, затова пък има в излишък витамини от група В, влакна и гама оризанол, който снижава процентното съдържание на холестерин в кръвта.

Ябълки

Богатите на пектин ябълки отлично почистват червата, регулират метаболизма, съдържат антиоксиданти – именно поради това те са в основата на много разтоварващи диети. Тук обаче трябва да се направи уговорка – както и всички останали плодове по-добре е те да се консумират през първата половина на деня.

Люти подправки

Едни от най-мощните ингредиенти, способстващи отслабването и активното изгаряне на мазнините. Те не толкова често се срещат в списъка на най-популярните диети, тъй като не са особено полезни за черния дроб.

В порциона си може да ги включвате в редки случаи – те ускоряват производството на енергия, изгарят мазнините и снижават показателите на инсулина.