Как да попълнят заряда си с енергия хора, които много работят, редовно тренират и водят като цяло активен образ на живот? Отговор на този въпрос дава кандидатът на медицинските науки диетологът Олег Иришкин пред psychologies.ru.
Той е категоричен, че правилно подбраното меню ни помага да се чувстваме по-бодри, въпреки физическите натоварвания или тежкия работен график. И така, какви продукти да включим в менюто си, за да сме заредени с повече енергия?
Киноа
Отличен продукт за закуска или ранен обяд. В 100 гр киноа се съдържат 64,2 гр въглехидрати, при това по-голямата част от тях бавни. Те ще обезпечават организма в продължение на няколко часа. Освен това киноа е един от растителните продукти, които съдържат всички необходими на човека аминокиселини.
Леща
Тя е богата на растителни протеини и сложни въглехидрати, които са способни да обезпечат енергия на организма за 3 – 4 часа. В нея има достатъчно количество хранителни влакна, необходими за полезната микрофлора на червата, и витамини от група В, от които се нуждае всеки човек с активен начин на живот.
Авокадо
Авокадо е калоричен продукт, но за сметка на това съдържа незаменимите за организма ненаситени мастни киселини. Освен това този плод съдържа полифенолни съединения с антиоксидантна активност, които се противопоставят на окислителния стрес и така забавят процеса на стареене.
Морски водорасли
Те са важен източник на йод – микроелемент, необходим за производството на хормона на щитовидната жлеза, от която зависи скоростта на метаболизма. Дефицитът на йод може да доведе до хипотиреоза. Сред симптомите на заболяването са отпадналост, меланхолия, увеличаване на личното тегло заради забавения процес на обмяна на веществата. Употребата 1 – 2 пъти в седмицата на водорасли позволява справянето с този проблем.
Яйца
Яйцата са едни от най-полезните продукти на планетата. В тях има витамини А, В2, В5, В12, желязо, фосфор, селен и особено ценното вещество холин, необходимо за здравата работа на мозъка. Едно яйце съдържа средно 6 гр протеин с всички незаменими аминокиселини.
Зехтин
Студено пресованият зехтин съдържа витамин Е – мощен антиоксидант, който предотвратява негативното действие на активните форми на кислород в организма. В зехтина се съдържат моно- и полиненаситени мастни киселини, необходими за оптималната работа на всяка клетка от организма. Неотдавна учените доказаха, че употребата на този продукт по никакъв начин не влияе на увеличаването на личното тегло.
Грейпфрут
Витамините А и С, на които е богат този плод, защитават от инфекции и помагат на организма бързо да се възстановява. В него има много хранителни влакна – вещества, необходими на микроорганизмите на червата. Грейпфрутът е нискокалоричен продукт и е добър при различни видове диети за отслабване.
Ядки
Те обезпечават на организма и протеини, и ненаситени мастни киселини – идеална закуска за хората, живеещи в режим 24/7. Освен това шепа ядки може лесно да бъдат хапнати, когато няма време за друга пълноценна предиобедна или следобедна закуска. Може да се подкрепите с тях в метрото, по пътя за работа. Главното е да не прекалявате, все пак.
Сьомга
Съдържа незаменимите Омега-3 мастни киселини: докозахексаенова и ейкозапентаенова. Първата помага за снижаване нивото на лошия холестерин и по този начин въздейства благоприятно на сърдечно-съдовата система. Втората помага на организма да се бори с възпалителните реакции. Употребата на сьомга два пъти седмично удовлетворява потребността на организма от тези важни компоненти.
Хайвер
Това не е само символ на разкошния живот, но и пълноценен протеин, необходим за всички, които водят активен начин на живот. Белтъкът в червения хайвер е 32%. И се усвоява много по-добре от протеините в млечните и месните продукти. Червеният хайвер способства за укрепването на костите и влияе благотворно върху зрението.