10 признака, че черният дроб алармира

10 признака, че черният дроб алармира

Черният дроб е един от най-важните органи в нашия организъм. Това е най-тежкият и втори по големина орган. Задачите му са от изключителна важност. И една от най-важните е ролята му в храносмилателната система, защото всичко, което ядем или пием, минава през него.

Черният дроб изхвърля вредните токсини от организма. Затова трябва да се грижим за него така, че работата му да не се забавя. Казват, че черният дроб не боли, но все пак, когато нещо не е наред, обикновено се появяват известни симптоми. Обикновено рязко се увеличава теглото и хората трудно могат да отслабнат, даже ако се стараят.

Ето някои от очевидните предупредителни знаци:
• Диария или запек.
• Изпадате в летаргични състояния.
• Неправилно храносмилане.
• Наличие на хормонален дисбаланс в организма.
• Постоянно главоболие.
• Хронична умора.
• Честа тревожност или депресия.
• Болки в корема.
• Болки в ставите.

Може би си задавате въпроса как най-добре да се погрижите за черния си дроб? Първото и най-важно е да избирате храната, която е полезна за здравето ви и внася положителни промени в начина ви на живот.

Ето няколко съвета и начина, които ще помогнат:

Намалете употребата на алкохол

Пийте много вода

Яжте полезни мазнини

Не гответе с растително масло, като слънчогледово или царевично.

Поддържайте балансирано меню, което включва всичко – от растителни белтъчини и месо до ядки и семена.

Намалете употребата на фруктоза.

Спанакът, зелето, магданозът, пилешкото и яйцата са богати на аминокиселини. Яжте повече от тези продукти.

Избягвайте обработените продукти.

Старайте се да ядете повече органични продукти с ниско съдържание на натрий и други токсични вещества.

Употребявайте повече броколи, яйца, чесън и др.

Откажете се пушенето.

Рафинираната захар не е полезна за здравето, затова се опитайте да минимизирате употребата й.

Тези продукти ще помогнат да се грижите добре за черния дроб:

Ябълки

Ябълките съдържат голямо количество пектин и други ферменти, които са ни необходими за прочистване на системата и изхвърляне на токсините от храносмилателния тракт. Те помагат на черния дроб да преодолее токсичното претоварване по време на пречистването.

Авокадо

Авокадото се смята за суперхрана. То е изключително богато на хранителни вещества, които помагат на организма да произвежда едно съединение, наречено глутатион, което подпомага черния дроб да се изчисти от вредните токсини.

Зелен чай

Зеленият чай съдържа много антиоксиданти и катехини, които облекчават правилното функциониране на черния дроб.

Чесън

Според някои, чесънът мирише лошо, но всъщност той помага на дроба да изхвърли токсините от нашето тяло. Той съдържа алицин и селен, които са превъзходни при прочистване на черния дроб.

Зеленчуци

Всички зелени листни зеленчуци, като спанак, рукола, магданоз, независимо в какъв вид ги употребявате, съдържат хлорофила на растенията, който отстранява всички екологични токсини в нашата кръвоносна система. Те могат да неутрализират въздействието на химическите вещества и пестициди, присъстващи в организма, което е своего рода защитен механизъм за черния дроб.

Лимони

Всички знаем, че лимоните са богати на витамин С. Този витамин помага на организма да синтезира от токсичните вещества други, които лесно се абсорбират с вода. Полезно е да се приема сутрин чаша лимонов сок, тъй като той стимулира черния дроб.

Орехи

Орехите са богат източник на аргинин, който изхвърля амоняка от черния дроб. Те съдържат омега-3 мастни киселини, които подпомагат процеса на нормално прочистване на черния дроб. Полезно е да ги сдъвчете добре, преди да гълтате.

Зехтин

Зехтинът, както и други органични студено пресовани масла, като например конопеното масло, могат да са много полезни за вашия черен дроб. Те също така дават липидна основа за дроба, която изсмуква всички токсини и отпадни вещества от организма.

Куркума

Това трябва да е вашата любима подправка, тъй като е изключително полезна за черния дроб – тя помага на ферментите да отмият токсините.

Грейпфрут

Грейпфрутът също съдържа много антиоксиданти и витамин С. Една неголяма чаша прясно изцеден сок от грейпфрут е достатъчна, за да увеличи производството на ензимите за детоксикация на черния дроб.

Прочетете внимателно и ако се съмнявате в някои от описаните по-горе симптоми, започнете да използвате тези продукти още днес. И колкото може по-скоро се посъветвайте с вашия лекар.