10 причини за влошаване на зрението

10 причини за влошаване на зрението

Докато сме деца, непрекъснато слушаме обяснения как не трябва дълго да седим пред телевизора и монитора. Сега сме възрастни и имаме „възможност“ сами да увреждаме зрението си. Ето как става това:

Не носите слънчеви очила

Слънчевото лято или снежната зима с ослепително бял сняг еднакво силно изгарят ретината и с времето могат да провокират развитието на катаракта. Не по-малко лошо последствие е ултравиолетовият кератит (слънчево изгаряне на епитела на роговицата). Правилото в случая е лесно: ако при излизане на улицата ви се налага леко да присвиете очи, значи ви трябват слънчеви очила с UV-филтър.

Носете широкополи шапки през лятото, за да се предпазите от меланома на кожата на клепачите, която е най-чувствителната и тънка кожа в организма.

Злоупотребявате с капки за очи

Те помагат да се отървем от зачервяване на очите, като временно свиват кръвоносните съдове, но след няколко часа зачервяването и възпалението могат да се върнат с пълна сила. Ако очите ви са хронично зачервени, не трябва да допускате самолечение, а да се обърнете към лекар офталмолог.

Неправилно лекувате пресъхването на очите

Само в САЩ над 3,5 милиона жени и 1,5 милиона мъже страдат от сухота в очите. Причина за това е прекалено сухият въздух у дома и в офиса и индивидуалните особености на слъзните канали. Даже използването на капки за изкуствени сълзи може да задълбочи проблема, ако ги използвате повече от четири пъти дневно.

Освен това, сърбежът от сухотата преминава по-добре от хладни капки, затова ги дръжте в хладилника. Но най-важното – погрижете се за нормално ниво на влажност в помещенията, където прекарвате по-голямата част от деня.

Гледате прекалено дълго в екрана

Когато се съсредоточавате в екрана на компютъра, вие преставате да мигате и да овлажнявате очите. Нормалният режим на мигане е 12-15 пъти в минута. Ако ви се налага дълго да четете прекалено дребен шрифт (включително на екрана на мобилния телефон), при концентрацията върху буквите преставате да мигате и роговицата пресъхва.
Изходът: увеличете размера на шрифта на екрана и правете почивки всеки 15-20 минути, през което време 1-2 минути гледайте надалеч – например небето през прозореца.

Небрежни сте с контактните лещи

Контактните лещи трябва всеки ден да се промиват с чист свеж разтвор. Не използвайте „методи“ като да подържите лещата в уста или да я измиете под течаша вода. По-добре използвайте еднократни лещи, които да сменяте всеки ден. Когато сте с лещи, не вземайте душ и не се къпете в басейн.

Лягате да спите, без да свалите грима

Във вашите кремове и фон дьо тенове като в хранителна среда се размножават всички онези бактерии, които попадат върху тях от околния въздух. Ако не сваляте вечер грима, допълнително инфектирате очите си.

Не носите предпазни очила

Не само очила при плуване. Когато косите трева, отлепяте старите тапети от стената, боядисвате стените и тавана, трябва да помислите за защита на очите. Най-мъничката прашинка при попадането си в окото, може необратимо да увреди зрението ви. Това се случва много по-често, отколкото можете да си представите.

Пушите цигари

Има много причини да оставите тютюнопушенето. Ето ви още една – рискът да се развие катаракта и дегенерация на жълтото тяло (прогресиращо влошаване на част от ретината) са много по-чести проблеми при пушачите.

Пропускате профилактично да проверите зрението си

Полезно е всяка година да посетите офталмолог, особено ако имате склонност към повишено артериално налягане или диабет. Неконтролируемите странични ефекти от диабета могат да доведат до бързо прогресираща слепота.

Игнорирате симптомите

Не трябва да се надявате, че честото примигване, размазаното зрение, зачервяването на очите или повишената светочувствителност ще отминат от само себе си.

Повечето проблеми със зрението са излечими, само ако се обърнете към специалист на най-ранен стадий. Колкото по-дълго отлагате лечението, толкова по-скъпо ще стане то и толкова по-малко шансове имате да го запазите в пълен обем.