10 причини да започваме деня си с овесена каша

10 причини да започваме деня си с овесена каша

Лесно се отслабва

Овесената каша по хранителните си качества не отстъпва на другите здравословни храни. Съдържащите се в нея особен вид фибри – бета глюкани, покрай другото провокират изработката на хормона, който отговаря за апетита. След сутрешната овесена каша усещането за пълен стомах и ситост може да продължи до няколко часа, избавяйки ни от пагубните закуски в 10 часа и излишните калории.

Понижава кръвното налягане

Списанието American Journal of Clinical Nutrition публикува резултатите от тестове, съгласно които ефективността на овесената каша е аналогична на лекарствата, които понижават кръвното налягане. Така че е добре хипертониците да включат в закуската си кашата – няма да им е излишно.

Подобрява метаболизма

Както е известно, овесената каша е богата на фибри – както разтворими, така и неразтворими. Първите подобряват микрофлората на стомаха, а вторите подобряват перисталтиката.

Изчиства организма от токсините

От предходната точка следва, че овесената каша, от една страна, подхранва организма, а, от друга, му помага да се избави от „боклука”. Това е уникален продукт за детокс: освен че извежда токсините, почиства артериите от излишъка на мазнини (разбирай предпазва от сърдечни заболявания).

Помага в борбата с безсъницата и лошото настроение

Както вече казахме, овесът помага за изработването на хормона на ситостта: той не само контролира апетита, но се явява и антидепресант. Освен това, изядена на вечеря, овесената каша решава проблема с лошия сън. Съдържащият се в нея витамин В6 стимулира мелатонина (хормона на съня) и серотонина, недостигът на който води до безсъние.

Регулира нивото на захарта и холестерина

Едва ли ще намерите друг такъв продукт като овесената каша, който може по подобен начин да регулира нивото на захар в кръвта и холестерина. Първо, тази култура има нисък гликемичен индекс и, второ, разтворимите фибри в нея влияят позитивно на нивото на захарта у всеки, който консумира овесена каша системно, а не само у диабетиците. В добавка овесът активно снижава холестерина.

Защитава от бактерии и вируси

Във времето между различните сезони овесената каша е панацея за имунитет: бета глюканите тренират естествените защитни сили на организма и неговата съпротива срещу инфекции и вируси.

Снижава риска от развитие на онко заболявания

Учени от Холандия и Великобритания доказаха пряката връзка между употребата на храни, богати на фибри, и намаляването на риска от развитие на ракови заболявания (10 грама фибри намаляват риска с 10%).

Подобрява концентрацията и паметта

Неслучайно като деца ни хранят с овесена каша: тя помага за по-бързото развитие на мозъка и централната нервна система. Съдържащият се в нея силиций укрепва невроните, въглехидратите дават енергия на мозъка, а витамин В1 активизира кръвоснабдяването на мозъка, като така увеличава паметта и концентрацията.

Отличен източник на енергия

Защо е добре денят ни да започва с овесена каша, а не да я ядем примерно по обед? Спортистите вероятно знаят това: овесената каша е идеален енергетик, съдържащ всички витамини от група В, фосфор, калций, желязо, магнезий, мед, калий, натрий, фибри, съхраняващи енергията на организма в продължение на дълго време, изяснява elle.ru.