Зехтинът може да замени противовъзпалителните таблетки и от него не се разваля фигурата. Ето няколко сериозни причини да предпочетете нерафинираното маслиново масло, получено чрез студено пресоване (extra virgin).
1. Съдържа полезни мазнини и омега киселини
Съдържащите се в зехтина наситени мазнини и мастни киселини омега-3 намаляват риска от рак и помагат на работата на сърцето. Той е богат на олеинова кислина, която съхранява полезните си свойства даже при висока температура. Олеиновата киселина препятства образуването на холестерин в съдовете и е профилактично средство срещу сърдечните заболявания.
2. Съдържа антиоксиданти
Зехтинът съдържа витамини Е и К, които често са наричани витамини на красотата. В него присъстват и около 40 вида природни антиоксиданти – те помагат да се изведат токсините от организма.
3. Може да замени таблетките
Зехтинът помага да се предотвратят такива заболявания като рак, сърдечно-съдови болести, болест на Алцхаймер, артрит, инсулт и затлъстяване. Той съдържа не само антиоксиданти, но и олеокантал, който по свойствата си напомня ибупрофен и може да успокои болката и да свали температурата. Учените са доказали, че четири супени лъжици зехтин са около 10% от дозата ибупрофен за възрастни.
4. Може да предотврати инсулт
Голямо изследване, в което участват над 840 000 души показва, че зехтинът, благодарение на високото съдържание на мононенаситени мазнини, намалява риска от инсулт и инфаркт.
5. Пази сърцето
За предпазване от сърдечносъдови болести, от които всяка година умират милиони хора, лекарите са разработили специална диета – средиземноморската. Ключов продукт в нея е сурово пресованият зехтин extra virgin. Той понижава нивото на холестерола и кръвното налягане. Затова ако в семейството ви има предразположеност към сърдечни болести, непременно започнете да готвите със зехтин.
6. От зехтин не се пълнее
Независимо че е калоричен, зехтинът не предизвиква затлъстяване и не увеличава теглото.
7. Намалява риска от диабет
Зехтинът влияе благоприятно върху количеството захар в кръвта и върху инсулина. Учените твърдят, че средиземноморската диета може да намали риска от заболяване от диабет втори тип с 40 на сто – това е страхотен показател.
8. Намалява риска от ракови заболявания
В Европа процентът от раково болни е по-нисък от другите страни. Учените отново свързват този факт с това, че европейците са склонни да използват в храната си много зехтин. Измененията и мутациите на клетките вследствие на рак до известна степен стават и заради токсините в организма. Токсините образуват свободни радикали, които впоследствие поразяват ДНК. В битката с тях помагат витамините и антиоксидантите, които се съдържат и в зехтина.
9. Помага против ревматоиден артрит
Ревматоидният артрит е заболяване на съединителната тъкан, което поразява и ставите. Причините все още не са напълно изяснени, но е факт, че инвалидност настъпва в 70 на сто от случаите. За профилактика срещу тази тежка болест се препоръчва в храната да се използват зехтин и рибни мазнини.
10. Антибактериални свойства
Установено е, че зехтинът убива вредни бактерии – например тези, които предизвикват язва или рак на стомаха.