10 правила за спокоен живот

10 правила за спокоен живот

Сигурно много от вас си мислят – лесно е да се каже да живеем спокойно, да не нервничим и да си затворим очите за проблемите, които се изсипват отгоре ни. На кого обаче помага нервниченето, освен че ни съсипва допълнително и пречи да се съсредоточим върху важните неща в живота и работата? Голяма част от успехите ни зависят от нагласата, с която сме тръгнали към тях. И не забравяйте – песимизмът не е помогнал на никого, само е дал шанс на лошите очаквания да се сбъднат!

Правилото 80/20 (Закон на Парето)

80% от всички ваши резултати и доходи са следствие от само 20 на сто от вашата дейност. Много от нещата, с които се занимавате, изобщо не ви трябват. Оптимизирайте времето си. Замислете се: 80 на сто практически безсмислен труд! Е, още ли нямате време за любимото си хоби?

Закон на Паркинсон

Можете да свършите необходимите неща значително по-бързо. Колкото повече размишлявате над заданието, толкова повече време ще ви трябва да го изпълните. А ако сте от хората, които отлагат всичко до последната минута, независимо дали срокът ви е седмица или месец, все едно ще свършите работата в последните 2 дни.

Първо давайте, после получавайте

Точно в този порядък, а не обратното. Колкото повече време минава, доброто ще се връща при вас. Радвайте се на света. Помнете – всеки миг се изпълняват нечии желания. Утре може да е ред да се изпълни и вашето. Нито един човек, извършил добра постъпка, не е получил като награда по-малко, отколкото е дал.

Грешките са полезни

Те ни дават безценен опит, чрез тях учим важни нови неща и в края на краищата успяваме, защото успехът идва при упоритите и настойчивите.

Запознавайте се и общувайте с лекота

Гледайте на всяка среща с радост, сякаш на нея присъстват най-добрите ви приятели. Ако започнете общуването с такава нагласа, ще бъдете по-уверени, по-открити и ще предразполагате новите хора към себе си. Да не говорим колко важно е първото позитивно впечатление, с което хората ще останат за вас.

Вашето отношение променя реалността

Песимизмът може да се крие зад маската на реализъм. Именно затова вие се оказвате всеки път „прави”, като сте очаквали лошото. Колко обаче е полезно това? С течение на времето ние започваме да получаваме само това, което сме търсили…

Бъдете благодарни

Това е чудесен начин да поддържаме позитивното си отношение към околната действителност и да се концентрираме върху правилните цели. Да правим щастливи околните, което пък от своя страна прави по-щастливи нас – емоциите са заразителни.

Не се сравнявайте с никого

Ако се сравнявате с хората наоколо, вие давате възможност на външния свят да ви контролира. И понеже винаги има някой, който е успял повече от вас, така само си гарантирате срив в настроението. Много по-ефективно е да се сравнявате със самите себе си, за да оцените собствения си ръст в живота и кариерата.

На страха очите са големи

80-90% от страховете ви никога няма да се сбъднат. Част от тях съществуват само в главата ви. И даже ако нещо се случи, то няма да е чак толкова страшно, както сте си го представяли. Постоянната тревожност е напразно губене на сили и време.

Не се взимайте прекалено на сериозно

След няколко години едва ли ще си спомните голямата част от проблемите, които ви тормозят днес. Ако се отнасяме прекалено сериозно към мислите и емоциите си, само погубваме жизнените си сили. Научете се да релаксирате и вашето настроение ще започне да се подобрява сякаш по магически начин.