10 правила как да не прекаляваме с шопинга

10 правила как да не прекаляваме с шопингаПреди думата беше пазаруване. Ходеше се на пазар. Днес е модерен шопингът. Казват, че освен всичко друго, той бил и идеално средство срещу стреса. Какво по-хубаво от това да приключиш напрегнатата работна седмица с турче из моловете. Хем почивка, хем полезни покупки. Невинаги, обаче. Оказва се, че шопингът има и обратна страна. В повечето случаи става така, че приготвеният за целта бюджет е надвишен. При това – значително. Какво и как да направим, за да не купуваме излишни неща? Вижте 10 от правилата, които може да използвате и да проверите във всеки един момент.

Съставете си списък
Напишете си предварително какво задължително ви е необходимо и не се поддавайте на съблазни. Така ще се избавите от излишни разходи и ненужни вещи.

Не ходете в магазина на гладен стомах
Установено е, че около 20% от излишните покупки клиентите избират от… глад. За да се застраховате, преди посещение в супермаркета поне изпийте чаша кафе или чай, подкрепени с кроасан или сандвич. Може и нещо по-сериозно, естествено.

Не вземайте със себе си детето
При пазаруване за предпочитане е детето да остане у дома. Родителите, които са влюбени в децата си, не могат да устоят пред молбите или плача на малчуганите и удовлетворяват всичките им капризи.

Ходете в магазина по-рядко
Най-добре да пазарувате веднъж на две седмици, примерно. Ще икономисате не само пари, но и време.

Вземете по-малка кошница, не количка
В нея не можете да сложите много излишни неща, а и да чакате на опашка с препълнена огромна кошница е изморително. Количката пък побира много, ще се охарчите доволно.

Не се разплащайте с карта, а в брой
Плащането с карта е безспорно удобно, но ползвайки я, не усещаме колко бързо заминават парите в нея. Понякога това може доста силно да удари по семейния ви бюджет.

Не купувайте полуфабрикати
Замразени котлети и други продукти от тази категория, както чипса и газираната вода, са вредни не само за здравето, но и за бюджета, тъй като са необосновано скъпи. Замисляли ли сте се например, че опаковка чипс струва почти колкото 2 килограма картофи?

Не плащайте за реклама и за външен вид
Цената на една стока зависи от редица фактори, в това число и от разходите за реклама. В обикновените магазини може да купите продукти, които по качество с нищо не отстъпват на известни брандове. А замисляли ли сте се къде ще отиде красивата опаковка, след като продуктът бъде употребен? В коша. Защо тогава да плащате за нея?

Избирайте стоките внимателно
Длъжни сте да знаете следната хитрост: по рафтовете, разположени на нивото на погледа ви, са подредени най-скъпите стоки. Затова обръщайте внимание горе и долу, над и под тях, където продуктите са по-евтини.

Следете за бонусите
Днес за да привличат клиенти, много магазини обявяват различни бонуси. Добре е да ги следите във всеки един момент, защото те ще ви икономисат немалко пари. Въпреки това не се нахвърляйте да пазарувате големи количества от стоките с отстъпка. Все пак купувайте само онова, което в момента наистина ви е необходимо, а не само защото стоката е намалена.