10 опасни продукта, които е по-добре да избягвате

10 опасни продукта, които е по-добре да избягвате

Мнозина смятат, че качеството на храната с всяка следваща година става все по-лошо. Тези скептици са отчасти прави, тъй като днес в продуктите е прието да се добавят най-невероятни съставки. В началото идеята е била тези съставки да подобрят органолептичните характеристики на продуктите, но ако се вгледаме по-детайлно, те са не само вредни, но направо опасни за нашето здраве. Ето 10 такива врагове на нашия организъм.

Какво крият етикетите?

Защо хората се опитват активно да изгарят мазнини, тренирайки редовно в залата, плувайки в басейните и пазейки диета, а всъщност остават пълни? Проблемът вероятно е в начина ви на хранене. Ето кои продукти трябва да изключите окончателно от менюто си, ако искате не само да свалите килограми, но и да запазите здравето си.

Натриев глутамат

Тази загадъчна съставка може да се маскира зад абревиатурата Е-621. Ако я забележите на етикета, в никакъв случай не купувайте този продукт. Е-621 засилва вкусовите усещания и предизвиква зависимост към употребата му, а освен това подпомага и натрупването на мастни клетки.

Бял шлифован ориз

Обвивката на оризовото зърно е източник на витамин В1, без който могат да се развият различни заболявания на нервната система.

Заместители на захарта

Те не просто са безполезни, но могат и да катализират развитието на захарен диабет. Ако страдате от тази болест, откажете се от употребата им.

Трансмазнини

Транзмазнините или транс мастните киселини са група хидрогенизирани мазнини, които способстват развитието на сърдечносъдови болести. По-добре използвайте натурално краве масло в малко количество, отколкото да го заменяте напълно с обезмаслен маргарин.

Рибни консерви

Нарязана на парченца херинга или скумрия в оцет или вино – това е истинска отрова. Такава риба може да се съхранява само в олио. Ако вместо олио се използва нещо друго, значи в състава й има уротропин, при чието разлагане се получава формалдехид.

Рибен хайвер с дълъг срок на годност

Същността на проблема е като по-горе, даже ако уротропина в състава му се замени с нещо друго (което се случва много рядко), при контакт с кислорода отново се получава формалдехид.

ГМО

С генномодифицираните продукти може да има проблеми още при разпознаването им – независимо че производителите са длъжни да посочат наличието на ГМО на етикета, твърде често те не го правят. Затова просто ограничете употребата на чуждестранни консерви, особено зелен грах, царевица, соя и ролца от раци.

Сухи закуски и вафли

Ако житните или царевични корнфлейкси са сладки, това означава, че при приготовлението им са използвани заместители на захарта, за които вече казахме по-горе.

Близалки

Бъдете сигурни, че в голямото многообразие от тези сладки изкушения едва ли може да се намери нещо натурално. Бонбонките са толкова химически обработени, че ако ги намокрите и ги оставите върху покривката, ще получите дупка в тъканта или даже в лака, с който е обработена масата.

Замразени бланширани картофи

От онези, които се намират в най-различни разновидности в големите вериги или се сервират в ресторантите за бързо хранене. Тези картофи са буквално натъпкани с антиокислители, които продължават срока на годност практически вечно. Съмнително е, че в тях има въобще нещо полезно.