10 неочаквани предпоставки за развод

10 неочаквани предпоставки за развод

Прави са специалистите по семейни връзки: няма никаква гаранция, че дори най-безоблачните отношения в една двойка няма да приключат с взаимни претенции и окончателен разрив. Затова и психолозите твърдят, че бъдещият разрив може да се предвиди, още когато нищо не го предвещава. Поне наглед.

Предлагаме ви 10 признака за това, че щастливият брак може да се окаже в зоната на риска и да завърши с развод. Експертите казват още, че ако дори само един от тези признаци е налице във вашата връзка, е добре да бъдете внимателни и да се огледате – възможно е нещо да се случи и при вас.

Булката нервничи по време на сватбата

Според изследванията бракове, в които бъдещата съпруга подхожда към олтара, обляна в студена пот и с разтреперани от нерви колене, завършват с развод два пъти по-често от ония, в които невестата е уверена по време на церемонията. Според психолозите преживяванията на младоженеца нямат никакво отношение към евентуалния бъдещ развод.

Съпрузите или са прекалено млади, или са прехвърлили 32

Статистиката гласи, че браковете, сключени в ранна възраст, в повечето случи завършват с развод. Често след 10 – 15 години брачен живот единият от съпрузите открива, че до себе си има съвсем чужд човек, който няма нищо общо с онзи, който е бил пред олтара. В случая с късните бракове вероятността от развод се повишава с 5 на сто с всяка година, с която двойката отлага сватбата. Причината – все по-голямо желание за независимост и разширяване на личното пространство.

В семейството растат две дъщери

Наличието на две красиви момичета дъщери в едно семейство повишава риска от развод с 43 на сто, изчисляват учени от Колумбийския университет. Рискът от развод в семейства с двама сина е 37%, сочи същото изследване.

Родителите на единия в съпружеската двойка са разведени

Ако вашите родители са разведени, шансът вие да повторите тяхната съдба е доста голям. Ако вашите родители след развода са встъпили в нов брак, вероятността и вие да го сторите доближава плътно 100%.

Възпитание на трудно дете

Според статистиката родители, чието дете страда от синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност, с голяма вероятност ще се разведат още преди детето да стане на 8 г.

Дългове и кредити

Паричните заеми се превръщат за съпружеската двойка в проверка на здравината й, на която проверка съвсем не издържат всички. С възникването на финансови трудности мъжът и жената започват все по-ясно да се отделят един от друг и шансът единият от тях да реши да скъса с бремето на банковия кредит и с половинката си нараства с 45 на сто.

Мъжът е начумерен на детските си снимки

Две абсолютно независими едно от друго изследвания, в рамките на които учените изучили стотици детски снимки и съдбата на изобразените на тях хора, доказали, че тези, които на детските си фотографии са с намръщени и недоволни лица, се развеждат пет пъти по-често от онези, които се усмихват на фотото.

Единият от партньорите пуши

Вредната привичка може да постави брака под удар, ако е присъща само за единия от партньорите. Причината е ясна – непремирими противоречия в начина на живот и в отношението към здравето – семейното, на децата.

Първото дете в двойката се ражда по-малко от 8 месеца след сватбата

Предложението за брак вследствие на това, че жената е бременна, невинаги е най-доброто решение на ситуацията. Едно изследване сочи, че ако детето се роди след по-малко от 8 месеца след сватбата, вероятността двойката да се раздели е доста по-висока. Затова експертите съветват нещата да се обмислят – понякога вариантът детето да бъде отгледано от единия родител е по-добър.

Жената заработва повече от мъжа

Печалната за силните и независими жени статистика е категорична: двойка, в която повече от 60% от дохода се заработва от жената, се разпада два пъти по-често от тази, в която съпругата въобще не работи.