10 лесни правила за здравословно хранене

10 лесни правила за здравословно хранене

Здравословното хранене е модерна тема. За радост все повече хора осъзнават разликата между него и диетите. В същото време мнозина се плашат от понятието здравословно хранене, тъй като асоциират с ядене само на плодове и зеленчуци или овесени ядки. На практика обаче нещата стоят по друг начин.

За да се храниш правилно, съвсем не е нужно да се отказваш от любимите си продукти. Може да си позволяваш дори лакомства. Главното е да не се забравя чувството за мярка и да се намери балансът на хранителни вещества. Специалисти диетолози са разработили списък от 10 лесни за изпълнение правила за здравословно хранене. Вижте ги.

Използвайте само свежи натурални продукти

Полуфабрикати, продукти в опаковки с много консерванти, оцветители и «Е»-та не се вписват по никакъв начин в системата на здравословното хранене. Подобна храна увеличава колосално натоварването на организма, забавя обмяната на веществата, пречи на извеждането на токсините и способства за шлаковането на червата. На практика всяко печено парче месо е по-полезно от всеки колбас от магазина, дори той да е на най-високата цена.

Ограничете рафинираните продукти

Очистените продукти са лишени от такъв важен компонент като целулозата, която е необходима за работата на храносмилателните органи, за правилното хранене на полезните лакто- и бифидумбактерии, които населяват стените на червата. На практика това означава, че вместо бял хляб трябва да се яде пълнозърнест, а вместо бял ориз – кафяв. Обичайната рафинирана захар може да замените с мед или други натурални захари.

Плодове и зеленчуци всеки ден

Старайте се всеки ден да изяждате не по-малко от 300 гр свежи плодове и още толкова свежи зеленчуци. С тези продукти вие получавате разтворими и неразтворими фибри, както и необходимите витамини.

Наблегнете на белтъчните храни

Първо, те ви дават по-дълго усещане за ситост. Второ – богати са на незаменимите аминокиселини. Към тези продукти се отнасят различните видове месо – заешко, пилешко, пъдпъдъчи, риба и морски дарове – скариди, калмари, миди и т.н.

Използвайте разнообразни растителни масла

Това е най-добрият източник на незаменимите мастни киселини. Добре ще е, ако в кухнята ви са подредени 4 – 5 бутилки с разнообразни масла – ленено, от гроздови семена, сусамово, зехтин, орехово.

Спазвайте режим

Прекалено редкият прием на храна е също така вреден, както и постоянното ядене. Старайте се да приемате храна 3 – 4 пъти на ден, тъй като промеждутъкът от 5 часа забавя метаболизма и настройва организма на икономичен разход на енергия. Следствието – натрупване на мастни отлагания.

Постояното дъвчене също не се препоръчва. Не хапвайте на работното си бюро, пред телевизора или докато общувате в социалните мрежи. Така не контролирате процеса на приемане на храна, не чувствате заситост и не можете да спрете навреме. В края на крайщата изяждате повече, отколкото е необходимо.

Ограничете бързите въглехидрати

Захарта от сладките изделия и белия хляб много бързо се разтваря в кръвта и момемнтално повишава нивото на глюкозата. Скоро след това следва стремителното й снижение и вие отново изпитвате чувството за глад. Освен това такива резки колебания на захарта се отразяват негативно върху работата на организма.

Внимателно със солта

Добре е готварската сол да бъде заменена с морска или хималайска. В готварската сол има само два микроелемента – натрий и хлор, докато в морската те са близо 90. Естествено старанието трябва да бъде за понижаване на употребата на сол, като това става постепенно. Не е необходимо пълното отказване от солта. Многото сол обаче задържа течности в организма, може да доведе до повишено артериално налягане.

Пийте вода

Необходимо е да пиете не по-малко от 30 – 35 мл течности на 1 кг от вашето тегло. Помнете, че кафето и соковете не заменят водата. Между другото, от соковете и сладките газирани напитки е най-добре въобще да се откажете – те съдържат прекалено много захар.

Приготвяйте правилно храната

Минималната топлинна обработка е залог за съхраняване на цялостната структура на продуктите. Например зърнените култури и макароните може да се варят само няколко минути. Така те съхраняват полезното нишесте. За месни и рибни продукти най-подходящия начин на подготовка е варенето, подготовката на пара, печене в гювече или на грил.
И не забравяйте, че понякога може да си позволите сандвич с колбас – не е престъпление, важното е да не се превърне в традиционната ви храна.