10 фрази, които задължително трябва да кажете на детето си

10 фрази, които задължително трябва да кажете на детето си

Ние се учим само от собствените си грешки. Но, разказвайки на децата за собствения си опит, им даваме чувство на увереност и защитеност. Специалистката по човешки отношения Мия фон Ша е написала до детето си писмо с 10 принципа за щастлив живот. Според нея има 10 неща, които един родител задължително трябва да каже на детето си, пише psychologies.ru.

Ти си достоен за любов

Не е важно какво правиш или не правиш – винаги има хора, които те обичат. И това е неизменно.

Знай, че си дошъл на този свят неслучайно

Ти си се появил неслучайно. Твоята поява изменя цялата планета. Не трябва да търсиш своята единствена цел. Тя се мени в течение на живота. Прави онова, което те изпълва с радост и енергия. Не позволявай на никого да те напътства с какво да се занимаваш. Не се опитвай да бъдеш като другите. Твоята главна мисия е да бъдеш себе си.

Знай, че във всеки човек има добро и лошо – това е нормално

Понякога ще бъдеш необичайно непослушен, но понякога – изключително сговорчив. Днес си тъжен, утре ще си весел. Ще бъдеш енергичен и ленив, груб и вежлив, тих и шумен, жаден и щедър: всеки човек е изтъкан от противоречия.

Не забравяй, че във Вселената всичко е балансирано

Всеки от нас е петънце в тази вселенска хармония. Всички ние сме свързани помежду си и всичко, което правим, има смисъл.

Бъди уверен: ти винаши ще имаш избор

Само ти можеш да решиш дали животът ти ще бъде труден и нещастен или радостен и пълен с любов. Научи се да оценяваш изникналите пред теб възможности. Във всяко отрицателно събитие има нещо положително, така, както и във всеки щастлив момент винаги има нещо не толкова добро.

Не се страхувай от отрицателните емоции

Всеки човек преживява трудни моменти. Но ядовете, сръдните, караниците, критиката, дори депресията помагат на човека да стане по-добър. Когато те налегнат негативни емоции, не опитвай да се скриеш от тях. Спри се, прочувствай ги и те ще отминат. Замисли се защо тези емоции са се появили в живота ти в този момент. Отрицателните емоции са сигнал на мозъка за това, че живеем неправилно. Например, забравяме за своите интереси, за да отговорим на очакванията на роднини и близки.

Винаги на първо място мисли за себе си

Ние можем да дадем на другите само онова, което имаме у нас. Ако човек не може да бъде добър и щедър по отношение на себе си, той не може да даде нищо добро на околните. Ако се грижиш за себе си, ако се вслушваш в себе си, ако не се боиш да отклоняваш предложения, които са в разрез с твоите убеждения, ти ще пълниш света с енергия и любов и ще влияеш положително върху пространството и хората около теб.

Няма нищо, което си задължен да правиш

Ти не си дошъл на този свят, защото си длъжен някому. Ти си тук, за да се наслаждаваш на живота и да слушаш своето сърце. Ти променяш света само с твоето присъствие. Бъди внимателен с понятията „длъжен” и „трябва”. Тези думи са знак за това, че ти подчиняваш своя живот някому и правиш онова, което този човек смята за нужно и важно. Върви по своя път и не пречи на другите да вървят по техния.

Не приемай близо до сърцето си онова, което казват хората

Каквото да мислиш и каквото да правиш, винаги ще се намерят хора, които те поддържат и които са против. Цени този, който те хвали и е готов да ти помогне, вслушвай се и в критиката, но постъпвай така, както ти смяташ за нужно.

От нищо не се страхувай

Всичко, което се случва, ни помага да израснем. Важно е не да се страхуваме, а да приемаме всички промени и да откриваме ползата у тях. Помни своята уникалност. Обичай себе си, обичай хората и своя живот.