Шефът ви е психопат – напуснете работа!

Шефът ви е психопат - напуснете работа!Не е за вярване, но един от най-новите феномени на днешното общество са лидерите психопати. Дори да не отговарят до 100 процента на класическото описание за психопати, имат черти и характеристики на такива. Освен това те са високо образовани, вербални и печелят хората, като манипулират с артистичност техните чувства.

Не трябва да бъдем крайни и да ги объркваме с шефа нарцис или с наистина харизматичния и талантлив мениджър. Шефът психопат има типични черти и, ако успеем на много ранен стадий да ги открием, ще си спестим излишни главоболия и ненужни тревоги. Главното е да разберем, че си имаме работа с психопат и не си струва да се опитваме да аргументираме или обсъждаме.
Просто бягайте, напуснете работа веднага, не правете опити да промените поведението на този тип началник. Усилията ви ще са напразни, ще ви трябва време да възстановите нервната си система.

Как да разпознаем шефа, носещ черти и имащ поведение на психопат?

Шармантни и майстори на словото
Те са толкова обаятелни, че всичко им е перфектно: облеклото е от най-висока класа, прическата им е стилна, ароматът на одеколон е дискретен и изискан, синджирчето около врата е качествено, жестовете им са изпипани до съвършенство. Когато говорят, омайват със стилистиката на изразите, тонът им е в ниските дълбоки регистри, а интонацията е музика за ушите ви. С една дума – мъж мечта. Магьосник, пред когото загубвате дар слово и изпълнявате всичко, което ви нареди.

Най-велик сред манипулаторите
Тук внимавайте да не го направите положителен герой и да го объркате с истинската харизматична личност. Психопатът е най-умелият и талантлив манипулатор сред всички останали, подвежда ви, без дори да забележите.

Психопатът няма стратегия, той има само тактика за постигане на определени цели. Набележи ли си цел, той я преследва докрай и не му пука колко хора ще нарани. Пред него е само целта, методите са без значение, защото му липсват чувствата, типични за обикновените хора: емпатия и разбиране. За да ви спечели на своя страна, той ви омайва с примамващи визии за развитие, но вие сте му нужни само докато постигне набелязаното и отстрани от пътя си онези, които му пречат.

Контролира до последния детайл
Психопатът никога не се поддава на емоции и моментни състояния, не загубва контрол дори, когато се дразни или гневи. В това е разликата между него и обикновения манипулатор. Всеки ход е премислен, всяка стъпка по пътя към целта е планирана и програмирана. Това, за което остава сляп, е стратегията. Ако обърка нещо в тактическите си ходове, психопатът е тромав за промяна. Той започва да елиминира противниците си бързо, липсва му гъвкавост и креативност.

В кръга са само хора, които се съгласяват
Психопатът шеф се огражда само с подчинени, които го гледат в очите и се съгласяват с всички предложения. Конструктивната критика е недопустима, макар че един такъв шеф афишира пред всички, че във фирмата трябва да цари доверие и настоява за положителна критика. Ако му опонирате или се противопоставите на мнението му, то той ви разбива на малки парченца, дори може да ви порицае и унижи публично.
Убива ви много бавно, докато вие се откажете да спорите и сам подадете молба за напускане.

Още за лидера психопат
Той ви пленява още при първата среща и ви кара да се почувствате богоизбран да имате именно такъв шеф. Познавач е на човешката психика, но не след дълго ще забележите, че ви кара да се чувствате все по-малък и незначим. Ще си присвои идеите ви и ще изтъква величието и качествата си. Скоро ще се убедите, че такива хора често лъжат и не се притесняват да изричат все нови и нови лъжи, защото страхът и срамът не са им присъщи. Психопатите имат отлична образователна основа, минали са през елитни курсове по организация и ръководство, тренинги и тестове за поведение в стресови ситуации.

Не подценявайте шефове с психопатични черти на характера и с такова поведение. Борбата с тях не си струва. Направете анализ на собствения си живот, ако е необходимо – напуснете работното място. Не е лесно, но поне ще запазите достойнството и здравето си.