Как жената и мъжът се отнасят към изневярата

Как жената и мъжът се отнасят към изневяратаКазват, че мъжът и жената са същества от различни планети. Желаещите да се убедят в това могат да го сторят, ако узнаят как се отнасят към изневярата представителите на двата пола – отношението е диаметрално противоположно, твърдят психолозите. Те търсят отговор на въпросите докъде стига границата на позволеното във възприятията на двамата, в какво се крият истинските причини за сексуалните контакти извън двойката, за какво мъжът и жената могат да затворят очи и какво никога не могат да простят и има ли универсално средство за избягване на изневярата.

Как мъжът се отнася към измяната
Според световна статистика мъжете изневеряват на жените 4 пъти повече, отколкото жените на мъжете. Към самата измяна пък отношението на силния пол е далеч по-лекомислено, отколкото у жената. Цялата работа е в това, че мъжът по натура е праволинеен в съжденията си и не осъзнава връзката между романа си встрани и отношенията в семейството. Грубо казано, мъжете искрено смятат, че сексът с друга жена не е в състояние да наруши семейната идилия – едното по никакъв начин не пречи на другото.

Мъжът помни задълженията си по обезпечаването на семейството и възпитанието на децата и мисли, че не наврежда на никого с любовната си интрижка. При това за прелюбодеянието той не търси жена, по-добра в каквото и да било от неговата съпруга. Любовницата може да има лош характер, да готви зле – всичко това не е толкова важно за мъжа, тъй като той не я избира за спътница в живота. Женската измяна във възприятието на мъжа не е равна на мъжката и е разрушителна за отношенията и брака. Да си спомним шекспировия Отело, който не прощава на Дездемона дори мнимата изневяра. С обекта на изневярата си жената усеща емоционална връзка, която може да прерасне в по-силни чувства и привързаност. Жената не може едновременно да има роман встрани и да поддържа пълноценни отношения с мъжа. Подсъзнателно тя ще сравнява партньорите си, нещо, с което съпругът не може да се примири.

Как жената се отнася към изневярата?
Ако мъжът възприема собствената си изневяра като нещо повърхностно и несериозно, за жената кръшкането е радикална и необратима мярка. Много рядко женската невярност е резултат от минутна слабост и жената си дава сметка за това. Жената не търси допълнителен партньор и не се отдава на първия срещнат, към когото е безразлична. Тя търси някого, с когото да замени мъжа си, в нейното възприятие погледът встрани означава крах на предишните отношения. Измяната на партньора жената никога не посреща спокойно, тъй като я оценява според своето възприятие. Научавайки за изневярата на мъжа, жената смята, че той е предал техните чувства и е искал да й нанесе обида. В действителност както вече казахме, мъжът може въобще да не свързва изневярата със семейството.

Много често жената започва да търси причината за изневярата на партньора й у себе си, на фона на което тя развива комплекси. Доказателство за това е изследването, проведено от швейцарския психолог Вили Пасини. Той анкетирал 400 двойки за това кое е за тях по-допустимо: ако партньорът изневерява, но в същото време мисли за своята втора половинка, или спи със законната половинка, но при това мисли за друг човек. Повечето от жените признават, че са готови да простят на партньора, ако той спи с друга, но мисли за законната си съпруга, а мъжете пък казват, че са готови да простят, ако жената е с тях в постелята, но мисли за друг.
Каквото и да е отношението им към измяната, за двамата това е тежко изпитание. Секс треньорът Екатерина Любимова смята, че зад съпружеската невярност стоят понякога дълбоки проблеми, а не просто „поискал“ и „разлюбил“. Сред причините могат да се отделят няколко основни.

Проверка на „пазарната стойност“
Колкото и да е странно, една от главните причини за съпружеската невярност е проверката на „пазарната стойност“. Намирайки се в продължителни отношения, особено в период на лична криза, хората започват да се съмняват в собствената значимост, не могат да оценят себе си, да разберат колко са интересни за противоположния пол, ако отношенията им бъдат прекъснати. И тогава един от партньорите (по-често мъжът) решава да провери своите „активи“. Необходимо му е потвърждение за сексуалната привлекателност от някой, различен от постоянната му спътница.

Промяна в статуса
Още една причина за измяната се крие в т. нар. позитивна промяна в статуса. В началото съпрузите, примерно, са имали някакъв среден доход, на който съответства и някакъв приятелски кръг и хора, с които двамата общуват – заедно или поотделно. В един момент обаче бизнесът на мъжа рязко тръгва нагоре, той става интересен на съвсем други жени, с които го сблъсква повишеният статус. Мъжът се опитва да се възползва от открилите се пред него възможности, в това число и в отношения с жени, които по-рано са били недостъпни.

Страх
Рано или късно всеки човек започва да се плаши от мисълта „нима това е краят, никога повече няма да бъда с никой друг?“ или „до края на живота си ще лягам в едно легло с този мъж/жена“, или „а може би има нещо по-добро?“. Обикновено подобен страх възниква, когато двойката е дълго време заедно и страстта започва постепенно да угасва. У партньорите няма нови впечатления, те започват да си мислят, че са сбъркали в избора си на спътник за цял живот.

Сексуална неудовлетвореност
Това е най-очевидната причина от изброените до момента. Истинска бомба със закъснител. Често се случва в брака мъжът или жената да не изказват един друг претенциите си относно качеството на секса и не споделят с партньора си предпочитанията си, опасявайки се, че няма да бъдат разбрани. Това рано или късно води до момента, в който неудовлетвореният партньор поглежда за ласки встрани.

Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи
Универсално средство за избягване на изневярата, колкото и да е странно, има. Това е голяма, дълга и трудна работа над всички сфери на отношенията (особено сексуалната), която се състои от няколко етапа.

Осъзнаване
Измяната не идва от нищото. За нея има предпоставки, които с всеки изминал ден стават все по-явни: промяна в поведението на партньора, претенции, проблеми в леглото, сръдни. На първо място, в предстоящата борба вие трябва да осъзнаете в какво всъщност е проблемът. Той може да се крие в отсъствие на оргазъм, в несъвпадение на темперамента, в недостиг на внимание и интерес от страна на спътника.

Разговор
След като проблемът е вече открит, трябва да намерите начин да разговаряте с партньора. Не за да го обвинявате, а за да обозначите проблема. Необходимо е партньорът да е уверен във вашата лоялност по отношение на него, в това, че ще го приемете с всичките му желания. На този етап се вслушвайте, търсете компромиса и предлагайте. Важно е да установите контакт.

Не изневерявайте, променете се
След като взаимното разбиране е постигнато, иде времето за промяна. Не се притеснявайте да се пробвате в нови форми на интимна близост, разкривайки своята сексуалност. Всеки мъж ще изпадне във възторг от това. Вие се променяте заради него, а това е най-доброто доказателство за любов.