И в джунглата, и на плажа, значи в Мадагаскар

И в джунглата, и на плажа, значи в МадагаскарАко имате пари и свободно време, ви каним на една любопитна дестинация. Ако пък нямате достатъчно пари, може да си поставите за цел да съберете. Икономисвайте, за да пътувате. Струва си. Говорим за Мадагаскар. Пътешествениците, които са стъпвали там, казват едно и също: струва си поне веднъж в живота си човек да види това място. За какво ли? Прочетете!

Джунгли
Ако някога сте си мечтали да се разходите в тропическа гора, вероятно си представяте Амазонка и край нея няколкостотин отровни паяци и змии, които ви дебнат отвсякъде. Мадагаскар е за вас. Местните джунгли са истински, но в тях не живее нито един смъртоносен за човека вид. Пълно е със змии, да, но не са отровни. Има огромни паяци във всякакви разцветки, но също не са отровни. Особеното на джунглите тук е предварителната нагласа, че сто на сто ще се върнеш жив от разходката. Е, ще си солидно нахапан от комари, но това е друга работа…

Ендемити
Вие навярно още от училище помните, че на Мадагаскар, който рано се откъсва от Африканския континент, е пълно с ендемити – животни, които никъде другаде не се срещат. Няма обаче такива с големи размери. Става дума за лемури, хамелеони, змии, жаби, паяци и всякакви други насекоми.

Лемури
Мадагаскар много се гордее със своите лемури – да, такива вече няма никъде другаде. Трябва да знаете обаче, че за да срещнете лемур, трябва доста дълго да пътувате офроуд, а след това ви чака няколко часа път пеш през джунглата. При това съществува макар и неголям риск въобще да не срещнете лемур. А след това се връщате отново през джунглата – с насекомите и влагата, които правят тежка всяка една крачка. Затова е добре много сериозно да помислите дали искате наистина да срещнете лемур.

Комари
В Мадагаскар най-добрите приятели на жените са мрежите против комари, които се поставят около леглото, и противокомарните устройства, които се включват в контактите. Мрежите ги дават навсякъде, но устройствата в Мадагаскар ги няма, така че по-добре си ги носете от вас. В стаите дори на най-евтините хотели има спирали против насекоми, но те помагат закратко и не много.

Хотели
Няма значение дали гостувате в западнал хостел или в шикарен петзвезден хотел – и на двете места ще ви обслужват вежливи и гостоприемни хора. Повечето национални паркове, в които ще ви водят на екскурзия, са далеч от цивилизацията и изборът на хотел е силно ограничен. Централизирано електроснабдяване няма, но всеки хотел е оборудван с генератор. Колкото е по-шикарен хотелът, толкова е по-осветен и електричеството по-рядко прекъсва. В повечето хотели обаче прекъсването на тока става на няколко часа. Могат да го спрат в 10 вечерта или в 2 след полунощ, но ще се случи. Лошото е, че с тока спира действието на противокомарните устройства в контакта и тогава иде реч за нападение на комарите. Става страшно…Затова казват, че в един момент всеки турист започва да се радва на гущерчетата, промъкнали се под вратата, защото те са безобидни за човека, но безпощадни към насекомите.

Хората
Вежливи и приветливи. Децата не просят. Играят си и с интерес разглеждат белите хора. Възрастните не се опитват да ви измамят. В магазина или на пазара ще ви посочат тази същата цена, която казват и на местните.

Храна
Ориз, много вкусно говеждо, нечовешки вкусна океанска риба и тропически плодове. При това вие само си мислите, че знаете какви са на вкус тези тропически плодове. Всичко това се приготвя с прости и разбираеми местни рецепти. Няма да имате никакъв проблем с храната. В тази бивша, но все пак френска колония, има заведения за висока кухня, но и в капанчетата може да похапнете вкусно.

Екскурзии
Голяма част от интересните неща, заради които си струва да пристигнете тук, се намират в джунглата. И всяка екскурзия предполага многочасово ходене, а понякога и борба с джунглата. Местният климат прави тези разходки доста тежко изпитание дори за хората със спортна натура. На нормалния човек ще му бъде много интересно, весело, радостно, но тежко. В никакъв случай не планирайте няколко екскурзии поред. Оставяйте между тях минимум по един ден отдих. Добре е да ги разделяте на две части: първо разходка сред дивата природа, а следобед на плаж.

Плажове
Райски. Бял пясък, прозрачна вода и когато след цял ден в джунглата пристигнеш надвечер на брега, виждаш как слънцето се потапя във водата и се чувстваш безкрайно щастлив, стопроцентов човек.
И колкото и да се опитваш, не можеш да започнеш дори да се вълнуваш за нищо на света. Не разбираш как въобще на света може да има болка, страдание и ипотечни кредити…