Anna.bg
Любопитно
22 март 2015

Приливът на века отряза град Мон сен Мишел от континента

2 464
0
Приливът на века отряза град Мон сен Мишел от континентаПриливът на века – така световните агенции нарекоха мощното прииждане на вода, което превърна прочутия град Мон сен Мишел на атлантическото крайбрежие на Франция в остров. Под вода остана даже мостът, който се изгражда именно, за да се преодолеят приливите.

На това място приливите и отливите са най-силните в Европа. Феноменът на 21 март обаче изглежда най-големият за цялата история на Френската национална служба по хидроокеанография. „Отдавна не бяхме виждали такова чудо”, казват местните жители. Туристи от всички краища на Франция и много туристи – японци, германци, белгийци, пристигнаха на брега в Долна Нормандия във Франция, за да наблюдават "прилива на века".

Явлението се повтаря на всеки 18 години. Следващият прилив ще бъде на 3 март 2033 г., съобщава БГНЕС.
Най-силен беше не само приливът, но ще бъде и отливът – за кратко намиращият се близо до Мон сен Мишел град Сен Мало за известно време ще изгуби позицията си на пристанищен град.

„От водата ще изплават участъци от морското дъно, които могат да се видят веднъж на 18 години. Ще бъде много интересно – да минеш пеша няколко километра, да видиш места, където отдавна не е стъпвал човешки крак”, разказва ръководителят на туристическото бюро на Сен Мало.

Учените смятат, че мощта на природния феномен е пряко свързана със слънчевото затъмнение преди дни. Взаимното влияние на Луната и Слънцето е създало необикновено мащабно движение на водата в световния океан.

Бенедиктинското абатство от XI в., което се намира на Мон сен Мишел и неговият залив, са обявени през 1979 г. от ЮНЕСКО за част от Световното културно наследство. Според the Making of Featurettes на Extended Edition DVDs, Мон Сен Мишел е вдъхновил архитектурата на Минас Тирит във филма от 2003 г. „Властелинът на пръстените: Завръщането на краля.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.