Anna.bg
Палитра
22 март 2015

Марк Шагал – изкуство между три култури

1 674
0
Марк Шагал – изкуство между три културиНад 140 творби на Марк Шагал от колекцията на Музея на Израел, намиращ се в Йерусалим, са представени в „Киостро дел Браманте” в Рим, съобщи БГНЕС. Платната се показват за първи път в Италия.

Марк Шагал остава верен на себе си и на стила си, докато преминава през войни и катастрофи, през политически и технологични трусове. Чрез рисунки, маслени платна, гваш, литографии, гравюри и акварели, изложбата разкрива голямата любов, която Шагал изпитва към съпругата си Бела, както и мъката, която изживява след нейната смърт.

Експозицията проследява хода на живота и на изкуството на твореца, което представлява смес между най-големите европейски традиции и неговите еврейски и руски корени, до самата му среща с френския авангард.

Произведенията са собственост на Музея на Израел в Йерусалим, дарени от самия художник, от дъщеря му Ида и от поддръжници на институцията, която през 2015 г. отбелязва своя петдесети юбилей.

Впечатляващите произведения на Шагал (роден като Моше Захарович Шагалов през 1887 г.) са вдъхновени от трите култури, към които той принадлежи: еврейската, от чиято визуална традиция с богато украсени ръкописи включва в произведенията си мистични елементи, като е повлиян от обратната перспектива, в която са нарисувани сюжетите; руската – благодарение на която рисува образи, подобни на икони; и западната традиция в живописта, от Рембранд до авангарда.

Един от разделите на изложбата е посветен на илюстрациите с библейски теми, които винаги са очаровали Шагал. Те разкриват изключително хуманистичното тълкуване на Библията и особено на Стария завет, като художникът набляга на историческите срещи между Бог и човечеството.

В допълнение към огромното разнообразие от теми и сюжети, които притежава, Шагал изразява своето изкуство и в редица други видове изкуство като живопис, скулптура, мозайки, сценография, писане и графика.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.