Anna.bg
Природна аптека
21 март 2015

Пет правила как да си приготвите черен чай

1 503
0
Пет правила как да си приготвите черен чайАко сте си мислили, че знаете как се приготвя черен чай (особено по нашите български ширини, където пиенето на чай не е дългогодишна традиция, а навик от всекидневието) – например кипвате водата, наливате в чашата, мушвате в нея пакетчето и като се сетите, го махате и добавяте захар, мед или друг подсладител – е, не мислете повече така. Нещата съвсем не изглеждат така от британска гледна точка, където да се пие чай е повече от културна особеност.

Учените от Университетския колеж в Лондон и Британската научна асоциация определиха пет основни правила да се приготви черен чай. Тяхното изследване изяснява при какви точно условия се разкриват най-добре вкусовите качества на черния чай.

Преди всичко учените съветват чайните листенца да се заливат само с току-що кипнала вода. Това трябва да се прави най-добре в предварително загрят керамичен съд (достатъчно е да го облеете с гореща вода, за да се затопли).

На тези, които пият чая си с мляко, изследователите препоръчват първо да запарят чая, а после да добавят в него млякото, за да не попречи студеното мляко на процеса на запарване. Също така, ако чаят е бил приготвен в чайник, в чашката първо наливате чай, а после добавяте млякото.

Изследователите установили, че чаят трябва да се запарва от 2 до 5 минути в зависимост от личните предпочитания. Но 2 минути са абсолютният минимум. Впрочем, Британският институт по стандартите вече издаде инструкция, според която за максимално извличане на аромата чаят трябва да се запари в чайника в продължение на 6 минути.

И накрая, учените препоръчват да оставите чая малко да поизстине, преди да го пиете. Според тях идеалната температура е 60-65 градуса.

Къде в инструкциите видяхте „пакетче чай”? Всичко трябва да бъде по правилата на британската традиция! Но шегата настрана – черният чай наистина е не само вкусна, но и полезна напитка. Особено ако в него има бергамот, който помага да се понижи рискът от сърдечни заболявания.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.