Anna.bg
Любов
17 март 2015

Доказано – любовта е химия!

2 552
0
Доказано – любовта е химия!Учените от Университета за наука и техника в окръг Хъ фей (Китай) заедно със специалисти - техни американски колеги получиха първото емпирично доказателство за връзка на любовта с химическите процеси в главния мозък.

Чрез магнитно резонансна томография изследователите сканирали мозъка на доброволци (мъже и жени), които в конкретния момент били влюбени, и хора, които вече са загубили своята любов или никога не са изпитвали такова чувство.
След това, сравнявайки резултатите от компютърната томография, те съставили „любовна карта” – списък на характерните изменения, които се случват в мозъка на влюбения човек.

Става дума за повишена активност на някои участъци в мозъка, които отговарят за мотивацията, възнаграждението, емоциите и социалната активност. Сега вече е налице възможност да се „диагностицира” влюбеността с помощта на медицинските технологии, казват изследователите. Според думите на Сячоу Чжан, професор от Университета за наука и техника, получените резултати разкриват дълбоките неврофизиологични механизми на любовта.

По-рано специалистите от Чикагския университет в САЩ съобщиха, че любовта може да бъде различена от обикновеното привличане по... погледа. Те установиха, че човек, който изпитва любов към събеседника си, го гледа по различен начин от този, който изпитва просто влечение.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.