Anna.bg
Любопитно
17 март 2015

Умът на човека се развива с възрастта

2 668
0
Умът на човека се развива с възрасттаНякои част на човешкия мозък започват да работят по-добре с течение на времето и на различна възраст се получава пик на различни способности. Това съобщават учените от Масачузетския технологичен институт в САЩ, съобщава Daily Mail. Те смятат, че не всички области на мозъка достигат своя връх на 20 години, всъщност е необходимо да минат години, за да достигнат те пълния си потенциал. Например, способността да се оценява емоционалното състояние на другите се развива доста по-късно, през 40-те или 50-те години от живота на човека.

„На всяка възраст правите някои неща по-добре, други по-зле, а трети не се променят с времето”, казва Джошуа Хартстоун от департамента за мозъка и когнитивните науки и автор на Daily Mail. Проучването, което е публикувано в списание Psychological Science, установява, че различните компоненти на интелигентността достигат връх при различна възраст – някои от тях едва на 40 години.
„Това показва една различна картина за начина, по който мозъкът се променя с времето, в сравнение с това, което досега традиционно се смяташе в психологията и неврологията."

Според изследването на учените, на 18-19 години човек най-добре обработва информацията, на 25 отлично работи краткосрочната памет, на 30 се подобрява паметта за срещнатите лица. На 35 години кратковременната памет започва да се влошава, но пък на 40-50 години се изостря способността да се оценяват емоциите на околните. След 60-70 години човек много повече може да се облегне на своя „кристализиран” интелект, който обединява опита и знанията, получени през живота до този момент. Усилва се също така способността този интелект да се използва ефективно.

До този извод учените стигат, след като анализират резултатите от тестове и експерименти, проведени на сайтовете gameswithwords.org и testmybrain.org. Като цяло те са направени от 3 милиона души. За да определят каква е причината за такива разлики в повишаването и намаляването на способностите, ще са необходими допълнителни изследвания. Възможно е върху тези резултати да влияят генетичните изменения или измененията, които протичат в човешкия мозък.

Това изследване потвърждава по-ранен експеримент, проведен от специалистите в Медицинското училище Маунт Синай (САЩ). Той показва, че при възрастните хора дългосрочната памет не се влошава, а словесният запас, емоционалният интелект и социалните навици се обогатяват.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.