Anna.bg
Изтънчен вкус
01 ноември 2014

Тайната на шведската маса е в дисциплината и реда

4 364
0
Тайната на шведската маса е в дисциплината и реда Шведската маса е много популярна у нас при организирането на големи мероприятия, коктейли, бизнес срещи и творчески конференции, както и в ресторантите в туристическите ни курорти. Този тип подреждане и поднасяне на ястия е известен у нас под името бюфет. Често се използва и вкъщи, когато сме поканили повечко гости, а мястото за сядане е недостатъчно.
За да разберем философията, която се крие зад традиционната шведска маса, трябва да се върнем назад в историята.
Първоначалният вариант е свързан с шведската традиция в производството на твърд алкохол, наречен ”бренвин” или ”аквавит”. Този тип ”ракия” се прави от зърнено-житни култури или картофи, чрез дестилиране се получава алкохол, който се ароматизира с различни билки. Аристократите и средната класа в началото на XVI век започнали да сервират хляб, масло, херинга, сьомга, кашкавал и няколко вида ”бренвин”. Този начин на поднасяне на храната става известен под името ”алкохолна маса”, а традицията е пренесена вероятно от Русия, но се налага в Европа като шведска. Много дипломати и пътешественици в личните се дневници дават пълно описание на шведската ”алкохолна маса”. Тя изчезва през XVIII век и е заменена с модерната за времето си ”маса с ордьоври”.

Шведската дума е смьоргосборд и е съчетание от три думи, събрани в едно - масло, гъска и маса. Когато в старите времена са биели в домашни условия маслото, пръските от почти готовия продукт приличали на птича окраска. Домакините обирали парченцата и с тях намазвали филийките.

По време на Олимпийските игри в Стокхолм през 1912 г. се възражда забравената традиция на ”колективната маса”. Ресторантите посочват само едно ястие в менюто си: ”Шведска маса - без предварителна поръчка”. Международното признание на ”шведската маса” е на Световното изложение в Ню Йорк през 1939 г. През следващите 20 години се усъвършенстват правилата и задължителното меню на шведската маса. В средата на 60-те години на миналия век вече има и два варианта: класически и коледен. Много е важно да се подчертае, че шведската маса изобилства с протеини, новите варианти - с повече плодове и зеленчуци, са повлияни от препоръки на диетолози, както и от навлизането на пресни плодове и зеленчуци в местната кухня.

Дисциплина и ред - в това е тайната на шведската маса. И спазване на традицията.
Блюдата и приборите се подреждат по строго определен начин, масата трябва да бъде достъпна от всички страни. В средата винаги има декорация от цветя.
Първо се взема една чиния и с нея масата се обхожда, за да се видят всички плата, дълбоки купи с маринована риба, сосове, фино нарязано месо. Правилно подредената маса е радост за очите, а тялото се подготвя за предстоящото удоволствие. Не забравяйте, че ще трябва да смените 5 пъти чиниите и приборите - точно толкова пъти се избират ястия от масата.
И така, време е да започнем „разходката“ по шведската маса.
В първата чиния се слагат само мариновани риби: херинга с лук, с горчица, с карамфил или бахар, картофена салата със сметана, твърд кашкавал, хляб и парченце краве масло.
За втората чиния се избират отново рибни деликатеси като пушена или сурова сьомга, пушена херинга, европейска змиорка, скариди.
Третата чиния е за студено приготвено месо, нарязано на тънки парчета, деликатеси като пушено еленско месо, телешко и агнешко, пастет и желирано птиче месо.
Стигнахме и до следващата чиния. Тук се избират само топли ястия: кюфтенца, ароматни свински ребърца, пудинг и червено задушено и леко подсладено зеле.
И ако имаме място в стомаха, идва ред и на петата чиния. С нея приключва и вечерята, с нея започват и дългите задушевни разговори. Френски сирена, малки солени курабийки, ябълков сладкиш с ванилов сос, сварена в джинджифилов сос круша, плодова салата слагат последното украшение в короната на шведската маса.
И една чаша бренвин. Водка или ракия в нашенски условия вършат същата работа.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.