Anna.bg
Любопитно
14 март 2015

Маговете във Вавилон измислили числото „пи”

2 603
0
Маговете във Вавилон измислили числото „пи”На 14 март в света се отбелязва един необичаен празник – Международния ден на числото «пи» (International π Day). За първи път датата била отбелязана през 1988 г. в Научнопопулярния музей Експлораториум в Сан Франциско (San Francisco Exploratorium), а автор на този неофициален празник е физикът от Сан Франциско Лари Шоу, който забелязал, че в американската система на изписване на датата (месец / число) ден 14 март или 3/14, съвпада с първите цифри на числото π = 3,14...

С това необичайно число се срещаме в ранните училищни години, когато започваме да учим за кръга и окръжността. Числото π е математическа константа, която изразява отношението на дължината на окръжността към нейния диаметър. В цифрово изражение π започва като 3,141592... и има безкрайна математическа продължителност. Във всекидневните изчисления се използва опростеното писане на числото с два знака след запетаята – 3,14.

Според специалистите това число било открито от маговете във Вавилон. То се използвало при строежа на прочутата Вавилонска кула. Но недостатъчно точното изчисление на «Пи» довело до крах на целия проект. Възможно е също тази математическа константа да лежи в основата на строителството на легендарния Храм на цар Соломон.

Да споменем още едно съвпадение, случайно или умишлено – международният ден на числото «Пи» съвпада с рождения ден на един от най-прочутите физици на съвременността – Алберт Айнщайн.

Учените и любителите на математиката много обичат този ден. Отбелязват го с различни физико-математически и кулинарни (даже) събития. Ще питате какво общо има кулинарията – всъщност си е много на място, ако вземем предвид кръглата форма на тортите, например. Приготвя се една голяма кръгла торта и целия екип се настанява около „магическия” кръг (като правило с числото «Пи» в центъра), за да похапне сладко и да поразсъждава за относителността на това необичайно число.
Снимка
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.