Anna.bg
Зависимости
13 март 2015

Още аргументи за вредата от пушенето на канабис

3 256
0
Още аргументи за вредата от пушенето на канабисТийнейджърите, които пушат канабис в продължение на три години, рискуват да увредят своята дългосрочна памет, предупредиха изследователи от Северозападния университет в САЩ, съобщава БГНЕС.

Те провели проучване сред хора, които са употребявали наркотика ежедневно в продължение на около три години в юношеските си години. По време на експеримента пушещите канабис тийнейджъри показали с 18% по-лоши резултати на тестовете за памет, отколкото връстниците си, които не употребяват марихуана. Учените открили при пушещите необичайно оформен хипокампус - област от мозъка от жизненоважно значение за паметта. Изследователите смятат, че тревата засяга онази част от мозъка, която използваме всекидневно за разрешаването на различни проблеми и за поддържане на отношенията с приятелите и семейството

По-ранни дългогодишни изследвания също сочат, че „тревата” предизвиква силно привикване, може да доведе до умствени разстройства и най-тревожното – създава условия за преход към по-твърди наркотици. Проф. Ален Морел, генерален директор на Асоциацията Oppelia (френско сдружение в помощ на засегнатите от наркотиците) казва, че започнато в юношеска възраст и продължено през годините активно пушене на марихуана увеличава всички тези рискове.

Между другото, същото може да се каже и за всички психоактивни продукти, включително за тютюна и алкохола – колкото по-рано човек посегне към тях, толкова по-голяма е опасността да възникне зависимост и свързаните с конкретния продукт рискове. Марихуаната е психоактивен продукт, който обикновено младежите пушат. Това веднага посочва основните рискове – психическото въздействие и дългосрочното токсично действие върху белите дробове (особено ако марихуаната се пуши заедно с тютюн).

На въпроса, до какви физиологични, психически и психологични последствия може да доведе продължителната употреба на марихуана, Морел подчертава: „води до частични нарушения на когнитивните функции, способността за обучение и запомняне, възприемането на околната среда, мотивацията, координацията на движенията и болковите усещания.”

При юношите редовното пушене на марихуана може да предизвика когнитивни разстройства и в различна степен самоизолация от обществения, семеен и училищен живот. Изследванията сочат, че в периода до 15 години употребата на марихуана оказва особено пагубно въздействие върху организма, защото той още израства. Нарушенията засягат преди всичко краткосрочната памет и в по-малка степен други функции на мозъка.

Друго последствие е промяната на отношенията с околните и най-вече с родителите. Като резултат от антистресовото въздействие на канабиса юношата става невъзприемчив към забележки, постепенно се дистанцира от всяка дейност. А появилата се необходимост да си намери пари за тревата, понякога и чрез незаконни методи, изостря обстановката в семейството.

Това влошаване на атмосферата пречи на юношата да започне разговор и да признае, че употребява марихуана. Повечето учени смятат, че тези умствени изменения са обратими. Но ранното пушене на канабис (до 15 години) остава рисково. При възрастните последствията от това са по-слабо изразени.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.