Anna.bg
Любопитно
11 март 2015

Едисън искал да създаде телефон за връзка с отвъдното

1 882
0
Едисън искал да създаде телефон за връзка с отвъднотоВъв Франция беше публикувана неиздадена по-рано глава от мемоарите на Томас Едисън. Нейното съдържание свидетелства, че изобретателят се е опитвал да създаде устройство, което да позволи да се чуят гласовете на покойници от отвъдното, съобщава сайтът news.discovery.com.

Въпросната глава от мемоарите завършва книгата Diary and Sundry Observations («Дневник и различни наблюдения), публикувана през 1948 г., 17 години след смъртта на Томас Едисън. По неизвестна причина в следващите англоезични издания на книгата тази глава е изчезнала и не придобива широко разпространение. Сега тя е преиздадена във френския превод като част от книгата Le Royaume de l'Au-dela («Царството на отвъдния живот»). Текстът е съпроводен с коментарите на френския философ и по съвместителство радиоводещ Филип Бодуен.

В тази глава се описва как през 1870 г. Едисън се опитва да усили звука на изобретения от него фонограф (предшественик на грамофона), за да запише гласовете на починалите. Той даже се договаря с инж. Уилям Уолтър Динуиди, че този от тях , който първи почине, ще се опита да предаде съобщение на този, който още е жив.

Според мнението на Едисън, привиденията съществуват и обичат за общуват, а следователно, подходящо устройство би могло да запише тяхната реч.

Да припомним, че първата в Европа публична демострация на фонографа на Томас Едисън се е състояла на 11 март 1878 г. на заседание на Френската академия. Първият запис в историята е песничката „Мери имаше малка овчица”, изпята от самия Едисън. Забавното в случая е, че той въобще не е мислил за използване на фонографа като възможност за записване на музика.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.