Anna.bg
Изтънчен вкус
10 март 2015

Паеля с пилешко месо и морски дарове

2 747
0
Паеля с пилешко месо и морски даровеПаеля е испанско ястие, което има различни варианти и комбинации. Основата му винаги е ориз, зехтин и забравеният в българската кухня шафран. Самата дума paella в превод значи тиган, но с времето същото название се пренася и върху самото ястие.

Паелята има специфичен вкус - смесица от различни аромати, която прави това ястие незабравимо.

Необходими продукти
0,5 кг пилешко филе или половин пиле
400 г миди
300 г скариди
300 г микс от морски дарове
2 глави лук, нарязани на дребно
3 ч. ч ориз
1 червена чушка
3 нарязани скилидки чесън
400 г консервирани домати
150 г грах
3 кубчета пилешки бульон
½ ч. л. червен пипер
зехтин
шафран
лимон
прясно смлян черен пипер
сол
6 ч. ч. гореща вода

Начин на приготвяне
Размразете всички морски продукти, ако не сте ги купили в прясно състояние.
Измийте ги с вода (ако е нужно), оставете ги да се изцедят добре в гевгир.
Нарежете пилешкото филе или половинката пиле на едри парчета. Не обезкостявайте пилето.
Запържете за около 3 - 4 минути в предварително сгорещен зехтин.
Поръсете с черния пипер и мъничко сол.
Добавете предварително нарязания лук, чесън, чушка, червен пипер и шафран.
Шафранът е силна подправка, не слагайте повече от 5 грама или количество, което се равнява само на върха на малка лъжичка.
Пържете на слаб огън около 4 минути.
Изсипете в тигана или тенджерата ориза, доматената консерва, кубчетата пилешки бульон и добавете водата.
Оставете да ври на слаб огън около 20 минути.
Изсипете морските дарове, скаридите, мидите и граха и похлупете с капака.
След около 5 минути ястието е готово.
Сервирайте с резенчета от лимон.
За пиене може да изберете бира.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.