Anna.bg
Любов
09 март 2015

Да мечтаем с мярка и да не чакаме принца на бял кон

2 023
0
Да мечтаем с мярка и да не чакаме принца на бял конПочти всички знаят приказката на английския писател Чарлз Л. Доджсън (Луис Карол) за момиченцето на име Алиса, която пропада през зайчата дупка и попада в приказен въображаем свят, населен със странни същества. Мечтанието е приятно занимание за много жени, но понякога то прераства в комплекса на Алиса в страната на чудесата, за който ще ви разкажем.

Оказва се, че може да се прекали в мечтата за прекрасния принц на бял кон, с който ще постигнем най-здравите и романтични любовни отношения в света. При жени с не особено устойчива психика подобни мечтания могат да завършат с развитието на психически комплекс.

Комплексът на Алиса се отнася към сексуалните женски комплекси с негативна емоционална стойност. Жените, страдащи от това разстройство, са склонни да мечтаят за въображаеми партньори, с които те си измислят отношения, придават им определени качества, даже си измислят тяхното поведение във въображаемата връзка.

В реалността жените с този комплекс се опитват непрекъснато да намерят партньор, който да съответства едно към едно на въображаемия идеал. Те започват отношения с даден мъж, но успехът на връзката на първо място зависи от това, доколко партньорът е готов да приеме ролята, която жената му е дала в своите фантазии.

Психолозите смятат, че този комплекс не е особено опасен, стига да не се развие в патологични размери. Просто не се взирайте в замъците и не чакайте принца, при това той може да се окаже обикновена жаба. До патология се стига, когато жената осъзнае разминаването между реалния и въображаемия свят. В този случай има риск да се стигне до раздвоение на личността и независимо от своя реален живот жената да отделя все по-голямо внимание на въображаемата си връзка.

Съществува и още едно разстройство, свързано със синдрома Алиса в Страната на чудесата – така нареченото лилипутско зрение. При този синдром визуално човек възприема околните предмети много по-малки, отколкото са в действителност. Очите не са увредени физически, измененията в повечето случаи са свързани с проблеми на психиката. Понякога той може да е предизвикан от мигрена, да се следствие от епилепсия или от въздействието на наркотични вещества.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.