Anna.bg
Кариера
05 март 2015

Бъдете решителни и ще успеете в кариерата

1 634
0
Бъдете решителни и ще успеете в кариератаЗащо жените провалят кариерата си? Това естествено не важи за всички. Практиката сочи, че успели и преуспели дами има във всички области на живота. Те просто знаят как да го постигнат. Има обаче и такива, които не успяват в професионалния си път и за това си има причини. Ще посочим някои от тях с идеята, че ако се вслушат в съветите, за дамите ще стане по-лесно да пробият и да се утвърдят в професията. В края на краищата, на никого не му е приятно да изпорти кариерата си, нали?
И така какви са причините за неуспеха?

Жените се извиняват прекалено много
Жените на работното си място се извиняват средно 4 пъти повече от мъжете. При това според статистиката – както за свои, така и за чужди грешки. Жените обичат да се извиняват дори за това, към което нямат никакво отношение. Дамите обичат да започват разговор или делово писмо с извинение: „Извинявайте, че толкова дълго не ви отговорих...“, „Извинете, но аз мисля по друг начин...“. Познато ли ви е? Престанете да правите така. Извиняващият се човек автоматично изглежда виновен, а в деловия свят – и слаб. Проследете поведението на колегите си мъже. Те се извиняват или много рядко, или въобще не го правят. Закъснявайки за среща, жената казва: „Прощавайте, попаднах в задръстване...“. Мъжът ще започне разговора просто със „Задръстване“. И толкова. Именно поради това на фона на колегите си мъже жената изглежда слаба, неуверена, а това означава и по-малко заслужаваща доверие.

Жените искат разрешение
Преди да направят или да кажат нещо, жените обичат да искат разрешение. За тях е много важно да се уверят, че няма да засегнат нечии чувства или да излязат извън рамките на длъжността си.
„Ако нямате нищо против, бих искала да кажа...“, „Разрешете да добавя...“, Надявам се, че ще ми разрешите да поспоря...“ Достатъчно, жени! Вие имате абсолютно равни права с вашите колеги. Ако искате нещо да кажете, казвайте го. Ако искате нещо да направите, правете го. Искайки разрешение, жената автоматично се поставя по-ниско от този, който е длъжен да й „разреши“ да се изкаже. На мъжете дори не им минава през главата подобна глупост. Мъжът поначало е уверен – и в това е абсолютно прав, че щом работи на това място има право да говори, и да постъпи както иска, без да моли никого за разрешение. Той не дава на колегите си да мислят, че могат по някакъв начин да го контролират и да забраняват нещо. Затова мъжете като цяло изглеждат по-уверени в себе си и по-компетентни, макар невинаги да е така, естествено.

Жените чакат да наберат опит, преди да започнат нова работа

Простичко казано, жената никога не кандидатства за вакантна позиция, ако смята, че не й достига опит, знания, навици. За разлика от мъжа, който постоянно претендира за работа, за която все още не е достатъчно квалифициран. Мъжът правилно смята, че ще добие знания и навици в хода на работата. И докато жената се учи и набира опит стъпало по-надолу, мъжът уверено крачи напред и нагоре по кариерната стълбица. Получава се така, че вашият началник мъж мисли по-малко от вас, но пък заработва два пъти повече. И за тази ситуация не е виновен той, а вие. Жената е длъжна да се научи да рискува и да катери върховете, които й се струват недостъпни. Мъжът прави това всеки ден.

Жената предпочита да сътрудничи, а не да се съревновава

Жените често забравят, че макар да вършат обща работа с тях, мъжете са преди всичко техни съперници, а не приятели. Мъжът винаги помни, че когато дойде време някой да бъде повишен в служебната йерархия, се избира един, а не двама, и важното е избраният да бъде той. Мъжът дори да е дружелюбен с колегите, знае, че всеки ден се съревновава с тях за бъдещо повишение. Жената много обича да се съсредоточава върху това, че е част от екипа, работи в екип, сътрудничи. Именно поради това, когато дойде време някой да бъде повишен, началникът забелязва не нея, а мъжа, който не е пропуснал да се набие на очи в работата.

Жената не умее да си прави пиар
Жените за разлика от мъжете не се възприемат като марка. Те не осъзнават, че може и трябва да контролират това как изглеждат в очите на околните. Мъжът често се занимава с това повече, отколкото с непосредствената си работа, което го води към успеха. Колкото повече мъжът говори за професионалните си достойнства, толкова повече колегите и началството свикват с това какво точно мъжът умее да прави. Жената предпочита да си върши работата и да мълчи, без да се набива в очи и да се самоизтъква. Получава се така, че за успехите на жената никой не знае, затова всички мислят, че вашият колега мъж е прекрасен преговарящ, отлично съставя и оформя документите на офиса, умее творчески да организира. Не защото той върши нещата по-добре, а просто защото говори за това.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.