Anna.bg
Любопитно
03 март 2015

Древен пришълец от дълбините уловен край Австралия

2 263
0
Древен пришълец от дълбините уловен край АвстралияРядка акула, която обитава морското дъно и е слабо известна на ихтиолозите, е била уловена край бреговете на Австралия. Рибата обаче умряла, преди да успеят да я откарат до най-близкия аквариум. Тялото й е предадено на музей в Сидни, откъдето съобщават, че след консервация акулата ще бъде представена в експозицията на музея. Преди това учените ще вземат тъканни проби за генетични изследвания.

Подобни акули, наричани още пришълци от дълбините или акули-таласъми, не се улавят много често, казва Марк Макгрудър, отговорник за колекцията риби в австралийския музей. Той я определя като доста впечатляваща, а зъбите й оприличава на „малки ками”. Това е едва четвъртата подобна праисторическа риба, която музеят е получил. Първите две са постъпили в сбирката през 80-те години на миналия век.

Акулата таласъм, която се среща в Тихия, Атлантическия и Индийския океан, не е достатъчно проучена. Достига до дължина 4 метра. Акулата призрак има голям клинообразен израстък на носа си, който е много чувствителен. Тази анатомия позволява на дълбоководната риба да открива плячката си в тъмните дълбоки води.

Предполага се, че е съществувала в океаните още преди 125 милиона години и дълго време се е смятала за изчезнал вид. Живее в дълбоките води под 1 200 м под водното равнище, носи се близко до дъното и плува бавно, използвайки муцуната си като детектор за храна. Когато открие дребна риба, рак, сепия или друга подходяща храна, тя буквално изстрелва напред челюстта си, сграбчва плячката, пробожда я с острите си зъби и я нагълтва.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.