8 причини, само заради които не си струва да се омъжвате

8 причини, само заради които не си струва да се омъжвате

Когато започне отношения с мъж, в повечето случаи след известно време тя започва да си мисли за брак. Става така обаче, че жената невинаги може да прецени дали е направила правилния избор, поради което след време идва разочарованието. Психолозите и специалистите по семейни отношения са формулирали 8 причини, само заради които една жена не си струва да встъпва в брак. Вижте ги.

Привлекателна външност

Да, безусловно е доста трудно да се противопоставиш на красивата външност на един мъж – той предизвиква тръпка и сексуално влечение. Особено ако е висок, чаровен, с добре сложено тяло и хубави обноски. С две думи – излязъл от модно списание. Само че казвайки „да” на такъв мъж, вие виждате у него на първо място картинката, човек с прекрасен набор от гени, от когото може да родите здраво дете.

Но признайте пред себе си: има ли във вашите отношения нещо повече освен възхищението от прекрасната му обвивка? Често ли разговаряте истински и споделяте ли мислите и чувствата си? Споделя ли той вашите предпочитания, дори що се отнася до избора на филми, които гледате заедно? Ако отговорът е не, след няколко години съвместен живот ще разберете, че вашият спътник всъщност не е толкова привлекателен, а с него въобще няма какво да си говорите.

Околните настояват, че ви е време

Голяма грешка е да минавате под венчило, само защото някои твърдят, че вече ви е време. Вие, примерно, сте на 30 и приятели и роднини ви пълнят главата с мисълта, че друг шанс вече няма да имате. Не е така, повярвайте. Който търси, винаги намира. А да живееш под един покрив с нелюбим човек и още повече – да имаш общи деца с него, не е най-щастливата перспектива.

Страхувате се да не останете сама

Повярвайте, сама може да бъдете, дори да сте встъпила в брак. Мъжът ви едва ли ще е в състояние да ви спаси от вътрешните ви проблеми. Запомнете нещо простичко: вашето щастие е само ваша грижа. Затова ако вие се стремите към това да станете самодостатъчна личност, то едва ли ще се случи някога да изпитате чувство на самота, дори ако край вас няма мъж. Има една аксиома, която е добре да знаете: достатъчно е да станете интересна сама за себе си, за да заинтересувате веднага и околните.

Партньорът ви много се харесва на околните

Разпространено явление е жената да се влюбва в мъж, само защото той е харесван от околните. Не трябва обаче да се вслушвате в мнението на приятелки и колежки, той като само вие си знаете какъв човек е той в действителност и ще можете ли да свикнете с неговите недостатъци.

Да, възможно е вашият потенциален партньор да притежава неотразима харизма, но покрай нея за един бъдещ щастлив семен живот е нужно още нещо – например желание да поемеш отговорност за втората си половинка.

Напук на бившия любовник

Неуспешните отношения безспорно са способни да извадят от равновесие дори най-прагматичните особи. Но не си струва да се бърза и да се иска бърза замяна на единия любовник с друг. Още повече пък не си стрва да се стремите с брака да покажете на бившия си възлюбен какво съкровище в крайна сметка е изпуснал. Само на основата на тази мотивация не можете да построите щастлив бъдещ живот. Още повече едва ли ще впечатлите особено бившия си с каквато и да е сватбена церемония.

Искате да избягате от родителите

Желанието да започнете да живеете собствен живот и да се измъкнете от родителското гнездо е също причина, която може да ви подтикне към брак с нелюбим човек. Задайте си въпроса: а задължително ли трябва да се омъжите, за да избегнете от родителската опека? По-добре е да помислите сериозно как да смените модела си на живот, без да променяте семейното си положение. Възможно е.

Правите отличен секс

В началния етап на отношенията много въпроси действително може с лекота да бъдат решени в леглото. Но какво ще правите след няколко години брак, когато сексът няма да има вече чак толкова голямо значение? Ще осъзнаете, че дори в леглото няма да можете да се договорите и дори няма да се изслушвате един друг.

Вие съжалявате потенциалния си мъж

„Той ще пропадне без мен” – дори само веднъж да сте изрекла това или да сте си го помислила по отношение на бъдещия си съпруг, значи имате нужда поне още веднъж да помислите, преди да кажете съдбовното „да”. Помислете сами: нормално ли е крехката девойка да изнася на раменете си проблемите на здрав и прав мъж? И готова ли сте наистина да решавате неговите проблеми през останалата част от живота си?.

(По материали от чуждестранния печат)