Anna.bg
Психология
23 февруари 2015

Как да успееш, ако си интровертен

2 503
0
Как да успееш, ако си интровертенКакво изпитва в душата си интровертният човек, знае само той. Такива личности са склонни към самовглъбяване, търсят причината за нещата само у себе си и понякога това кара околните да ги характеризират като асоциални, което не е вярно. Вярно е обаче друго – че тази интровертност понякога доста пречи на реализацията на човека, особено когато става дума за професионалния път. Какво може да се направи в случая?
Преди да се натъжавате от факта, че сте безнадеждно скромен в света на суровия бизнес, трябва да се убедите, че наистина сте интроверт – човек с богат вътрешен мир, чиято психическа организация изисква по-скоро уединение, отколкото шумна компания.
И така, как да разберете, че наистина сте интроверт? Изберете във всяка двойка подходящия за вас отговор.
1. Възстановявате силите си по време на почивка
2. Зареждате се с енергия от взаимодействието с други хора
1. Мислите, преди да действате
2. Често размишлявате на глас
1. Повече слушате
2. Повече говорите
1. Говорите с мек глас
2. Говорите бързо и силно
1. Склонни сте към дълбокомислени беседи
2. Предпочитате да бъбрите за всякакви глупости
1. Обичате едновременно да общувате с един – двама събеседници
2. Предпочитате да разговаряте с всички присъстващи
1. Чакате, докато към вас проявят интерес в ситуация на социално взаимодействие
2. Първи встъпвате в контакт в ситуация на социално взаимодействие
1. Като правило сте сдържан
2. Обикновено сте активен и експресивен
1. По-продуктивно работите сам или с един партньор
2. Предпочитате работата в група
1. Притежавате дълбоки познания в една или няколко области
2. Знаете за всичко по много
1. Замислен и спокоен
2. Енергичен
1. Повече внимание отделяте на работата с детайлите
2. Предпочитате да решавате бързи и по-малко сложни задачи
1. Нуждаете се от повече лично пространство
2. Предпочитате да работите сред други хора: колкото по-голям е отборът, толкова по-добре
1. Неохотно споделяте подробности от личния си живот
2. С готовност се разкривате пред други хора
1. Имате няколко сериозни интереси.
2. Повърхностно се интересувате от много неща
Ако в половината (или повече) от случаите интуитивно сте се съгласили с вариант 1, вие сте настоящ интроверт.
Не страдайте, това не е безнадеждно. Все още имате шанс да вземете властта в свои ръце в нахалния свят на екстравертните.
И така, какво трябва да направите.

Прекъсвайте събеседника си
Да, малко странно изглежда този съвет, но е уместен и необходим. Мишел Уокър, изпълнителен директор на Института по международна политика, разказва как тя самата – отявлен интроверт, се държи на телевизионния екран: „Най-трудно ми беше да се науча да прекъсвам другите. По телевизията подобно поведение разбира се е допустимо, всички привикват към него. Затова и аз реших да се държа така. Просто пробвах да заставя себе си да го направя и веднъж ми се получи. Действително започнах да получавам удоволствие от участието си в дебати, когато накрая можех да си кажа: Последната дума беше моя...“

Връщайте се към своята тема, когато ви прекъснат
Екстравертните обичат да говорят и често се стремят да запълнят всяка пауза в разговора. Вие може просто да стоите в стаята, пълна с екстраверти, а можете да съберете смелост и да ги заставите да ви обърнат внимание.
„Понякога е необходимо да защитавате правото си на изказване и вежливо, но твърдо да се противопоставяте, когато ви прекъсват. Усмихнете се и кажете: „Позволете ми да завърша мисълта си и тогава продължете, ако обичате“, съветва д-р Кейтлин Уолдрън, президент на колеж „Барух“, интроверт. Тя добавя, че това по-лесно ще се осъществи, ако в молбата си добавите и доза хумор.

Споделете мислите си
Хората не могат да четат онова, което се случва в главата ви и никой не може да оцени вашата гениалност, ако мислите ви останат недоизказани. Интровертите рядко слагат на масата всичките си карти. Не е нужно обаче да задържате всичко у вас. Често хората искат да знаят повече, отколкото им казвате. Помогнете на другите да разберат какво мислите.

Подавайте недвусмислени сигнали
„Като екстраверт винаги се опитвам да уловя сигналите, които биха могли да ми помогнат да взаимодействам ефективно с всеки, с когото общувам – казва Елизабет Гилд, съучредител на програмата за сертификация на професионалните треньори в университета в Ню Йорк. - За мен е много важно да установя контакт. Заради това се старая всячески да дам да се разбере, че разбирам събеседника и се опитвам да уловя сигналите му, както и той да ме разбере. И ако го забележа, значи той е удовлетворил потребностите ми на екстраверт...“

Хващайте окото
Възможно е да ви е тежко да се намирате постоянно в обкръжението на други хора, но е много важно да ви забелязват. Внимателно и с разум подхождайте към това къде и как прекарвате времето си. „Въобще не е задължително да имате силен глас или да разказвате интересни истории. Позиционирайте се като човек, който винаги е готов да окаже помощ с информация или запознанство“, казва екстравертът Шойя Зичи, една от авторките на книгата „Избор на кариера“. Когато отидете на среща, поговорете с няколко важни хора и се приберете у дома“.

Дръжте се като майстор в занаята
Намерете начин да направите знанията и навиците си неоценими за другите. Създайте си репутация на човек, винаги готов да окаже помощ по въпроси, свързани със сферата на неговата дейност.

Позволете на другите да разпространяват вашите идеи

„Концепцията за самореклама е остаряла – казва гуруто на маркетинга и автор на световни бестселъри Сет Годин. - Ние сме в епоха, в която настоящ ключ към успеха е придвижването напред с помощта на другите. Най-голямо влияние имат не онези, които се самопридвижват, а тези, които са прославяни от другите. Важно е да разберете, че ако действително направите нещо, което донесе промени, хората ще говорят за вас, без да ги молите за това. Именно към това трябва да се стремите...“

Стремете се към нови запознанства с интересни хора
За интровертите един от най-добрите методи да разширят своята мрежа от контакти и влияние е новото запознанство. В тази графа влизат всякакви запознанства – не само при лична среща, но и по телефона и електронната поща.

Смейте се над себе си
Смехът над себе си никого не обижда и ви разкрива като човек. Бъдете готов да водите разговор на всякаква тема, дори и съвсем незначителна и глупава – това е най-добрият способ да установите връзка с екстраверта.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.