Anna.bg
Рецептите на баба
22 февруари 2015

Варено жито за Сирни заговезни

1 996
0
Варено жито за Сирни заговезниНеобходими продукти
400 г грухано жито
2 в. ч. (водна чаша) едро смлени орехи
2 в. ч. захар
7 в. ч. вода
1 канела
1 щипка сол

Начин на приготвяне
Тънкостта на хубавото жито е да се вари на бавен огън. Ако бързаме, може да се получи една каша, която не е много приятна на вкус. Почистваме и измиваме добре житото и го заливаме със 7 чаши вода.
Добавяме щипка сол и варим на тих огън около 1 час, докато се разпукат зърната. Важно е да не пропуснем именно този момент, когато набъбналите зърна лекичко се отварят.
Към свареното жито добавяме захарта, канелата, орехите и разбъркваме внимателно.
Похлупваме тенджерата с капак, покриваме с одеяло.
Оставяме на хладно място да се овкуси.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.