Anna.bg
Астроинфо
21 февруари 2015

Езотеричната астрология помага да открием себе си

1 589
0
Езотеричната астрология помага да открием себе сиМалко са вече хората, които не знаят какво представлява астрологията. Но и малко са, които осъзнават колко полезна може да бъде тя в пътя на опознаването на самите себе си. Това е наука-ключ към всичко, за което може да се сетите във всички области на живота. Това е астрономия, математика и още нещо.

Във ведическата литература се казва, че много-много отдавна живял свещен брамин, който медитирал дни, месеци, години... И веднъж той се пренесъл на една планета от други измерения, където това знание съществувало в съвършенство. Чрез брамина хората от тази планета предали астрологичното знание на Земята като един специален дар, и така тя съществува до наши дни.

Астрологията се разделя на два основни дяла - езотерична и екзотерична. Екзотеричната астрология от философска гледна точка анализира нещата на базата на разделението. Много хора отиват при астролога за информация на конкретни проблеми от живота си и започват да се сугестират, когато астрологът започне да тълкува конкретни събития от рождената астрологична карта или от прогнозите, които могат да са негативни. Така информацията може да има деструктивно влияние вместо градивно.

Нуждаещият се от информация човек, който е изправен пред вземане на решение, трябва да бъде просветен от астролога защо се случват нещата по този начин, срещу кой природен закон се е изправил и кога ще настъпи новият, по-градивен период в живота му. Екзотеричната астрология обаче ни позволява да видим само детайли от нашия живот (кога ще намерим нова работа, кога ще срещнем любовта си, кога ще станем по-богати и прочее) и не ни позволява да видим себе си като част от едно голямо цяло, като част от Универсума, където всяко нещо и всеки човек си има точно и определено място

Езотеричната астрология разглежда формите на изразяване на живота като резултат от един централен и първичен източник. За нас Слънцето е общ център на живот в цялата система, в която живеем. Слънцето е източник на жизнените енергии, които преминават през всички живи организми на Земята. Тази енергия се спуска отгоре надолу и чрез всяка от седемте планети се преобразува в разнообразни жизнени форми и пътища. В слънчевата система Слънцето се идентифицира с Бога на нашата Вселена, а планетите са отделните светове или обител на служещите му Ангели, като всяка планета живее в собственото си битие и във взаимовръзка с безкрайното поле на взаимодействие с другите планети и Слънцето.

Интерпретациите в езотеричния дял от астрологията са тясно свързани със Слънцето (Бог баща) и Луната (Богиня Майка) и планетите чрез съединителното звено на зодиака. Но трябва да помним, че върху нас въздействат не само физическите сили, а и висши, невидими за нас разуми, които използват планетните тела като свои физически носители. Всяко планета има собствена особена сфера на влияние и всяка се смесва с влиянието на останалите.
В царството на цветовете това може да се изрази по следния начин: бялата слънчева светлина при преминаване през планетарната сфера се превръща в цвят на съответната планета. Но до нас никога не достига чистото влияние на дадена планета, а само смесеното съединено влияние чрез особените свойства на знаците на зодиака и на земната аура, и защото винаги на дадена планета във всеки момент влияе някоя друга чрез определен аспект.

Резултатът от това смесено въздействие е като определена мелодия или поредица от акорди, в които трудно се различават отделните тонове. Йерархичната подредба на планетите, видими и невидими за човека, е според принципите на ведическата астрология, която стои в основата на съвременната езотерична астрология.
Във видовете живот и състояние, които характеризират седемте нива на Слънчевата система, ние имаме съприкосновение само с пет, а останалите 2 нива са абсолютно зад предела на нашето разбиране и не влизат в нашия стремеж за развитие.
Тези пет нива са:
Физическо ниво – Земя - Кубер
Астрално ниво – Вода - Варун
Ментално ниво – Огън - Агни
Будическо ниво – Въздух - Ваю
Атмическо ниво – Ефира - Акаша
Тези съответствия се намират във взаимна връзка с така наречените Татви – форми на движения на материята, които определят формата и зоната на атомите от всяко ниво и възприемани от нашите пет сетива: Земя – обоняние, Вода – осезание, Огън – Зрение, Въздух – Чувство, Акаша – Слух.

Акаша обхваща още две висши нива, които обикновеният човек не може да различи, но там остава всеки отпечатък: всяка мисъл, всяка дума и всяко дело на всяко ниво. И така, ако някой си мисли, че може да стори нещо тайно от другите, нещо, което никой не знае, дълбоко се лъже. Всяко действие и дума на човека оставя отпечатък, който се знае, от когото трябва да се знае. Пътят за изкупление е само един – да осъзнаем миналите си грешки, да пожелаем да се променим и да отворим съзнанието си за висшите принципи на Божественото, съвършеното. Тогава ние ставаме „ друг човек“ и това е един от начините да избегнем тежката карма или последиците от нашите минали действия.

Езотеричната астрология за разлика от екзотеричната ни помага да осъзнаем себе си като една отделна Вселена, в която планетните разположения са в изключително взаимодействие и това дава неповторимостта и уникалността на всеки човек. Езотеричната астрология е духовно пособие, което е далеко от комерсиалните интерпретации в която и да е сфера от живота (как да забогатеем, как да се сдобием със слава или власт или как да управляваме другите).
Това е знание, идентично с желанието на Вселенския разум (Бог) да ни направи по-добри, по-умни и обичащи.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.