Anna.bg
Брак
17 февруари 2015

Ранният брак – за и против

3 484
0
Ранният брак – за и противМодата на 2000-те години да се сключват ранни бракове вече отшумя. Днес възрастта на дамите, които сключват брак, доближава към 30-те. Причини за смяна на тренда естествено има. Нека обаче видим как изглеждат плюсовете и минусите на ранния брак. Нищо чудно той отново да се върне на мода.
Да хвърлим едно око на звездите. При тях винаги е интересно. Камерън Диас например не избърза със сватбата си до 42 г. Бритни Спиърс до 23-ата си година успя два пъти да каже заветното „да“, а нейната по-малка сестра Джейми Лин мина под венчило на 16. Дори тази ранна възраст обаче не изненадва, ако погледнем по-назад във времето. В миналите векове за обичайно се е смятало девойките да се омъжват на 12 – 14 г.
В днешния свят за ранен се смята бракът, който се сключва преди пълнолетие – за повечето страни от Европа това е 18 г., в САЩ и Малайзия – 21, а в Куба и Египет – 16. В житейски смисъл ранен често се нарича този брак, който младите лекомислено сключват, без да имат самостоятелно жилище и жизнен опит. Естествено трудно е да се каже кои бракове са по-надеждни и по-правилни – ранните или между зрели хора, защото и при единия, и при другия случай има плюсове и минуси. Нека видим какви са те при ранните бракове.

Сватба
Плюсове

Бракът – това е съпрузите да бъдат заедно в тъга и в радост, в богатство и бедност, в болести и здраве... Мнозина млади девойки обаче малко мислят за отговорността на жената и майката, за задължителните компромиси, за възможните трудности на съвместния живот. За мнозина омъжването е преди всичко възможност да се облечеш като принцеса и да бъдеш център на внимание. Голям плюс е наистина да премериш сватбената рокля, когато си още млада и прекрасна, когато за спомен ще ти останат красивите фотографии и ще се запомниш кралица. Това е плюс, като се има предвид, че „възрастният“ брак може да бъде лишен от тези мигове – например Брад Пит и Анджелина Джоли не поканиха гости, за да узаконят 10-годишната си връзка.

Минуси
В желанието да имаш хубава сватба няма нищо лошо. Лошото е, когато това е единствената причина за брака. Тогава може да се случи неприятният, но разпространен конфуз – когато младите след година или по-малко тръгват да се развеждат, а кредитът, взет за тържеството, не е платен дори наполовина.

Деца
Плюсове

Важна причина, поради която много встъпват в брак, са децата. Без да гледаме на това, че възрастта на бременните постоянно нараства и не само холивудските звезди стават майки на 40, много лекари са на мнение, че вероятността да се роди здраво дете е по-голяма, когато родителите са млади. Освен това физически жената до 30 г. по-леко понася бременността, раждането, кърменето и безсънните нощи. Още един плюс на раждането в младостта – възможността да сте млада майка на пораснало дете и да си говорите с него на един език.

Минуси
Първо, в младостта децата често се оказват „непланирани“. Жената забременява, женят се, а после се оказва, че поне единият от двамата родители не е готов за това. Освен това когато си млад, ти се иска повече да се веселиш, да правиш кариера, а детето (или двете, ако дойдат едно след друго) пречат на тези планове. Така могат да се натрупат раздразнение, неувереност в себе си, неудовлетвореност, които влияят на цялото семейство, вкл. и на децата.

Емоционална близост
Плюсове

Когато си млад, емоциите са по-силни. Тогава няма разочарование, обиди, все още е силна вярата в любовта и желанието да видиш в любимия си човек втората си половинка, без която животът ти е невъзможен и непълноценен. А ако младите все пак успеят да направят сватба по любов, да срещнат близък човек, с когото да прекарат живота си, с годините тази близост ще става по-силна и гарантира една успешна връзка.

Минуси
В младостта силата на емоциите често заглушава дълбочината им. Хората обичат не толкова партньора, колкото възможността за романтични преживявания и ярки емоции. Тогава мнозина си изграждат лъжлив образ за партньора. Когато мине малко време и започнат да виждат реалния партньор, а не въображаемия образ, в който са били влюбени, започват претенциите: „ти не си такъв“, „той се промени“, „аз се омъжих за друг човек“. А умението да се вижда човекът като такъв, а не в собствената фантазия, идва само с годините и с опита.

Секс
Плюсове

Днес, слава Богу, отминаха времената, когато сексът е бил възможен само в брака. Младостта е времето на експерименти и открития, когато хормоните бият повече от нормалното, а желанието не зависи от забързания ритъм на работа, от квартирните въпроси, от домашните задачи или децата, както и от проблемите със здравето.

Минуси
Много специалисти са на мнение, че жената започва да чувства своето тяло на 25 – 27 години, а пикът на сексуалността идва на 34 – 35 г. Зрелите жени по-лесно получават удоволствие, по-разкрепостени са, мислят едновременно за себе си и за партньора. Но има и друго – в немалко случаи мнозина изменят на половинките си след дълги години брак, най-вече защото им е интересно. Я да видя какво е по-различно?

Финанси и кариера
Плюсове

Когато вместо партита и весело лекомислие трябва да издържаш семейство, мнозина бързо се вземат в ръце и порастват – започват да мислят в сериозни категории, да заработват добре и да обезпечават самостоятелно семейството си. Освен това работодателите често са по-благосклонни към женени и омъжени, смятайки ги за по-сериозни и по-отговорни. А оттук и пътят към по-високата позиция е открит.

Минуси
При лош сценарий минаването под венчило и раждането на дете може да отхвърли кариерните планове доста далеч – докато другите получават образование, учат езици и правят кариера, омъжената жена не може да получи специалност и е вързана у дома. Ако до сватбата въпросите на бюджета са гледани през розови очила, може да се стигне до много неприятен момент: когато парите са по-малко, отколкото се очаква, или половинката харчи повече, отколкото трябва.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.