Anna.bg
Брак
12 февруари 2015

Защо мъжете се чувстват по-добре на работа

2 573
0
Защо мъжете се чувстват по-добре на работаВероятно има моменти, в които сте го усетила и вие – силната ви половинка създава впечатлението, че на работа се чувства по-добре, отколкото у дома. Може да ви лъже това усещане, но може да се окаже и вярно. И за това си има причини.
У дома – на работа, на работа – у дома. Това е обичайната схема, по която сме свикнали да устройваме живота си. Голяма част от времето ние прекарваме сред колегите, по-малката част от деня сме у дома (спането не се брои) и навярно дълбоко в душата си смятаме, че нашият дом е офисът. Близките отношения в офиса стават такава част от корпоративната култура - каквато е лоялността към компанията, дрескодът и тим билдингът: когато делите с колегите работното бюро и бизнес закуската или обяда, рано или късно те започват да ви се струват почти роднини.

Този от тях, с когото работите най-много, ви е най-близък. Това е естествено. Това е човекът, с когото обсъждате проектите, шегувате се с другите колеги и с шефа, обядвате, пиете кафе, решавате проблеми, водите преговори и споделяте лични дела. Това е вашият надежден партньор, вашата опора, всичко. Добре, ако този човек е от вашия пол.
Лошо е, ако е от противоположния. Защото наличието на офисна жена рано или късно се оказва заплаха за настоящия брак на мъжа.

Допускаме, че имаме един средностатистически мъж. Ако той не е женен, е възможно в офиса да срещне жена, която действително го разбира. Компанията HeadHunter прави едно изследване, според което служебният роман намира място в живота на 41% от анкетираните. На практика всеки пети от тях встъпва в брак (18%), а 21% от участниците в допитването смятат офисното пространство за добро място за завързване на отношения.
Интересно би било същата компания да направи допитване до ония, чиито брак е разрушен заради отношения в офиса. Процентът със сигурност няма да е нисък.

Ако мъжът е женен, значи има проблем. И проблемът е в това, че този мъж рано или късно ще открие: докато законната жена се прозява на вечеря и отказва да обсъжда поредното неизпълнимо искане на клиент на компанията или пък глупавата идея на шефа, офисната жена споделя неговите съмнения, готова е с ентусиазъм да изслуша детайлите от важен проект, да помогне, да поддържа, да прикрива гърба му и да му поднася кафе с мляко и без захар – така, както мъжът го обича.Тя не предявява глупави претенции и не се цупи, ако мъжът няма време да заведе детето на градина. В края на краищата, тя се облича интересно, парфюмът й е приятен, ръката й е мека. Мъжът чувства тази жена все по-близка и в един момент му се ще да я целуне. Бракът му започва да му се струва грешка, собствената жена – кучка или вещица (изберете сами). Какво повече да се обяснява? Мъжът може и да не стигне до развод, но така или иначе му се струва, че е срещнал сродна душа. Съдба.

Това е всъщност примката. Работата е в това, че офисната жена действително удовлетворява базовите емоционални потребности на мъжа. „Всичко започва с привързаност, която се изразява в това, че вие се безпокоите за другия човек, искате той да преуспее и сте готова да сте до него, когато е необходимо - обяснява Уилърд Харли джуниър, клиничен психолог, автор на книгата „Неговите потребности, нейните потребности: как да поостроим брак, защитен от измяна“. - По-нататък разговорите придобиват личен характер. Възхищението е една емоционална потребност, която е удовлетворена в момента, в който мъжът говори, харесва му това, което прави офисната жена. Когато мъжът получава всичко от офисната жена, той трудно дочаква следващата среща с нея, не може да изхвърли от главата си мислите за нея и така стъпка по стъпка се стига до секса“, твърди Харли.

Как да се избегне този сценарий – така, че да не се наранява никого? Съветите са към мъжа, но може да му ги подскаже и жената.

Мъжът не трябва да обсъжда личните си проблеми в офиса -особено тези, които касаят брака му. Не трябва да се позволява на офисната жена да се жалва от мъжа си, трябва да й се показва, че това не е интересно. Ако все пак се случи, мъжът трябва да го сподели със съпругата си. Мъжът не трябва да отделя време за офисната жена извън офиса. Не трябва да се среща с нея в петък вечерта или да пие кафе преди работа. Романтичните отношения и интимните разговори започват там, където завършва работата. Мъжът не трябва да пие заедно с офисната жена. Алкохолът е враг на здравия разум. Мъжът не трябва да говори много за офисната жена у дома. Да се крие нейното присъствие обаче, също би било грешка. Просто трябва да се търси балансът: съпругата трябва да знае, че на работа мъжът й има надежден партньор, но ако тя слуша за офисната жена постоянно, това ще я дразни и ще започне да задава въпроси.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.