Anna.bg
Звезден блясък
10 февруари 2015

Хелън Мирън: Толкова е хубаво да си кралица

2 517
0
Хелън Мирън: Толкова е хубаво да си кралицаБлестяща, сексапилна и уверена в себе си! Такова беше излъчването на Хелън Мирън, когато се появи в прилепналата по тялото й зеленикава, дантелена рокля на Dolce & Gabbana на току-що приключилия филмов фестивал „Берлинале“ в Берлин.
Медиите насочиха вниманието си към лекото подхлъзване на стълбището, заради което известната актриса едва не падна, вместо на невероятното присъствие на тази велика жена и актриса.
В Берлин бе представен новият й филм „Жена в злато”, в основата на който е драмата с откраднатите произведения на Густав Климт, а световната премиера ще бъде на 3 април.

Едва ли има друга от нейния ранг и висота точно сега в световното кино. Еднакво силна и убедителна в драмата, комедията и трилъра. Спомняме си, когато през 1995 г. тя получи първия си „Оскар“, в интервю за западноевропейско издание каза приблизително следното: „Tака съм орисана, знаех, че славата ми ще дойде, след като навърша 50-те.“

Да, Мирън не е галеница на съдбата, a престижните награди идват след повече от 30-годишен труд на сцената.

Руски корени
Родена е през 1945 г. в едно от предградията на Лондон, а в кръщелното й свидетелство е записано името Елена-Лидия Василиевна Мироновa (Helen Lydia Mironoff). И в това няма нищо странно. Тя е внучка на високопоставен и уважаван руски инженер, който се е занимавал в Лондон с доставката на оръжие за царска Русия, а след събитията от октомври 1917 г. остава да живее в Англия. Към това се добавя и потеклото й - издънка е на една от най-уважаваните руски фамилии Каменски. Майката на бъдещата актриса произхожда от работническо семейство. През 50-те години на миналия век Миронови поемат път на асимилация в английското общество и членовете на семейството приемат фамилното име Мирън. Така Елена-Лидия става Хелън.

От театъра до „Оскар“-а
Хелън Мирън изминава класическия път за актьорите във Великобритания, като започва творческата си кариера в театър ”Олд Вик” (Old Viс Theatre), а после продължава и в Кралския Шекспиров театър (The Royal Shakespeare Company). След театралния период, тя започва да се снима в киното, а известност й донасят „Калигула” и ”Готвачът, крадецът, неговата жена и нейният любовник“. През 1984 г. идва и международното признание за актьорския й талант – наградата за най-добра женска роля на фестивала в Кан – за Марсела в „Дневник на терориста“. Снима се в нови филми и телевизионни сериали всяка година, често е критикувана за прекалената й сексуалност и предизвикателност. За прекрасното си изпълнение на Елизабет II във филма „Кралицата“ (The Queen) получава „Оскар“ през 2007 г.

Класическите фрази на актрисата
Хелън Мирън е известна с острия си и интелигентен езиков стил. Нейните изрази поразяват с прямота и искреност. Ето някои от тях.

Толкова е хубаво да си кралица.

Когато играеш в постановка на Шекспир, всички около теб си мислят, че наистина си образован човек. Хората дори не могат да си представят, че ти не разбираш и половината от това, което говориш.

Думите на политиците никога не са ме докосвали, защото те живеят в света на компромисите и прагматизма, а това е в разрез с моя сантиментален идеализъм.

Опитвам се да не мисля за смъртта. Колкото повече остаряваш, толкова по-малко са въпросите по този повод.

Времето изведнъж започна на върви много бързо. Вие забелязвате ли това?

Не обичам този сорт добри момичета, дето всячески се стараят да бъдат лоши.

Понякога е толкова необходимо, когато всичко в кадър ти се вижда лошо, всички останали изведнъж да решат, че си велика актриса.

Всеки път, когато виждам кралицата, си казвам: „Eто, гледайте ме, любувайте ми се.“

Такъв човек съм - в гардероба имам дрехи от битака, а в хладилника – шампанско.

Основната сложност на живота е да се нaучиш да живееш с нея.

Не познавам нито един добър начин да се убива времето. Да убиваш времето е престъпление.

На някои актьори им се удава потресаващо лесно да изиграят смъртта. Толкова е сложно да спреш да дишаш, а във всеки един момент може да те засърби носа. Когато умирам на сцена, предпочитам да го направя зад дивана. Или в някое тъмно ъгълче...
Снимки: БГНЕС
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.