Anna.bg
Любов
10 февруари 2015

Най-романтичните държави за Свети Валентин

1 520
0
Най-романтичните държави за Свети ВалентинМакар някои да го отричат, тъй като не е с православни християнски корени, Св. Валентин е празник, тачен и у нас. Особено в последните години. Той съвпада с Трифон Зарезан по стар стил, което му придава още по-колоритно значение. Затова и мнозина казват, че на 14 февруари трябва да сме пияни от любов. Една бегла справка показва, че в много държави по света празникът на влюбените се отбелязва. По различен начин, естествено. Кои са най-романтичните държави?

Италия

Казват, че най-романтичният празник на планетата има италиански корени. 14 февруари там се чества като Ден на сладкото. В този ден всичко е подчинено на знаменитата фраза dolce vita. Всевъзможни бонбони, шоколадчета, тортички, тарталети и курабийки във формата на сърца са най-желаните подаръци на нежната половинка. Друг популярен сюрприз е лешникът, покрит с шоколад. Във всяка бонбонка се намира листче с цитат за любовта или просто с добро пожелание. Покрай влюбените този ден е много популярен и за самотните жени, които могат да узнаят бъдещето си. Съгласно древен обичай девойката, събудила се преди изгрева на слънцето, трябва да застане на прозореца и да попита първия преминал мъж за името и семейното му положение. Ако се окаже женен, сериозни отношения тази година девойката няма да има. Ако обаче е свободен, чака я главозамайващ любовен роман. Името на непознатия пък показва как ще се казва бъдещият съпруг.

САЩ
В Америка както и в Италия това е един от най-сладките празници. В САЩ е обявен за национален празник. И работата тук не е толкова в пристрастието към десертите, но и в парите. Преди време мъжете са дарявали в този ден тортички от розов марципан, достатъчно скъпо удоволствие. Колкото било по-скъпо, толкова намеренията били по-сериозни. През 19 век, когато в производството на карамел започнали да използват захарно цвекло, местото на марципана заемат червено-бели близалки, на които изписват признанията. По време на Гражданската война пък били на мода картичките за празника. Те задължително трябвало да бъдат изработени ръчно, на тях се изписвали любовните послания.

Полша
Поляците в този ден се отправят на любовно поклонение в Познанската митрополия. Ако се вярва на старинно предание, именно тук се намират мощите на Св. Валентин и неговата чудотворна икона. Вярва се, че визитата в почит на родоначалника може да подреди личния живот.

Холандия
В този ден холандската жена може да наруши всякакви социални норми и първа да каже на любимия „Ожени се за мен“. Независимо от отговора на изненадания мъж в отговор на такава смела крачка той просто е задължен да поднесе на решителната лейди копринена рокля.

Великобритания
Празнуването във Великобритания не може да мине без посланията на валентинките. Техният прототип се появява още в Средновековна Англия, където двойките декламират или пеят един друг кратки четирстишия, а по-късно започнали да ги записват на цветна хартия. Англичаните и днес обожават този празник. Дотолкова, че поздравяват за него не само роднини и близки, но и домашните любимци: кучета, котки, хамстери и дори коне. От общата картина изпъкват жителите на Уелс. В навечерието на 14 февруари тук правят резбовани дървени лъжици, украсяват ги със сърчица, ключове и катинари, а после тържествено ги връчват един друг. Друг британски вариант на поздравление е изпичане на хляб, украсен с тиквени семки и стафиди. В някои части на страната има традиция децата да пеят весели песнички, а възрастните ги даряват с бонбони, сладки и пари.

Япония
В Япония това е празник за мъжете. Поздравления, внимание и грижа — всичко това е само за силната половинка. Най-важният подарък, който жената подарява, е шоколад, който в Страната на изгряващото слънце разделят на два вида. Първият - „гири“ или „задължителен шоколад“ е за колегите, братята, таткото, дядото и приятели. Вторият - „хонмей“ или „шоколад с преимущество“, жената подарява само на най-любимия мъж. Впрочем, японките не трябва да се жалват – точно след месец, на 14 март, настъпва Белият женски ден. Както показва наименованието му, тогава пък мъжът подарява на жената - предмети и сладки само с бял цвят (от бонбони до бельо).

Австрия
За разлика от Япония 14 февруари в Австрия е чисто женски празник. Австрийците въобще не си блъскат главата върху това какъв подарък да поднесат. Достатъчен тук е само букетът. По традиция мъжът трябва да купи онези цветя, чиито аромат (а не външен вид) девойката обича повече от всичко.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.