Anna.bg
Маниер и етикет
09 февруари 2015

5 лесни правила от деловия етикет

2 078
0
5 лесни правила от деловия етикетПо тази тема в повечето случаи имаме самочувствието, че знаем всичко. Това обаче съвсем не е така. Понякога при общуването си с непознати – евентуални бъдещи партньори, допускаме нелепи грешки в етикета, въпреки че става дума за съвсем обикновени и банални неща. Обърнете внимание поне на 5 от тях.

Запознаване
Когато се запознаваме с някого, етикетът у нас изисква подаване на ръка, ръкостискане и фразата „Приятно ми е“. Според обстановката и характера на срещата бихте могли да се представите с фамилията, само с малкото име или с малко име и фамилия. Много важно е да прецените каква е точно срещата, какви са хората, с които се запознавате, и как ще общувате занапред.

Ръкостискането
Нещо, което е много важно. Когато подавате ръка за запознанство (или за довиждане), трябва да напипате точната сила на ръкостискане. Притеснително е, ако вложите цялата си сила и буквално смачкате дланта на събеседника си. Това не трябва да допускате. Другата крайност също е много важна – никога не се ръкувайте с вяла и отпусната ръка. Това оставя много неприятно впечатление. Все едно въобще не ви интересува това познанство.

Запомнете имената
На всеки се е случвало да се запознае с някого и след секунди вече да не си спомня името му. По-трудно става, когато се запознавате с няколко човека едновременно. Добре е да имате някакъв ваш си метод за запомняне. Много е неприятно да сте се запознали с някого и след минута да сте забравили името му. Обръщането по име, по фамилия – в зависимост от случая, предполага едно по-добро бъдещо партньорство.

Изслушвайте събеседника си
Когато разберем, че имаме какво да кажем при дадена среща, у нас неволно избликва желание да го съобщим, да изговорим колкото може повече, защото ни се струва важно. А по-важното в случая е да можем да изслушваме събеседника си. Не го прекъсвайте, когато говори. Прави лошо впечатление. Едва когато приключи, вземете думата и споделете онова, което сте намислили.

Визитката
Идва момент за размяна на визитки. Длъжни сте да знаете къде точно у вас се намират те. Прави неприятно впечатление, ако започнете да ровите по джобовете си или забиете поглед в чантата, където ровичкате всичките си тефтери и тефтерчета. Визитката ви трябва да е на много лесно място. Когато поемате визитката на събеседника си, задължително трябва да я погледнете, а не да я прибирате директно. Погледът означава интерес – поне прочетете името и телефонния номер.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.