Anna.bg
Изтънчен вкус
08 февруари 2015

Профитерол

3 087
0
ПрофитеролНеобходими продукти
1 1/2 чаши вода
200 г маргарин
1 1/2 чаши брашно
4 яйца
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар

За крема
1 л прясно мляко
2 яйца
2 ч. ч. захар
2 с. л. маргарин
4 с. л. брашно
1 - 2 ванилии

За украса
шоколадов топинг

Начин на приготвяне
От изброените продукти приготвяме парено тесто. То се приготвя лесно, важно е да спазваме реда и пропорциите.
Сваряваме водата с маслото до кипване. Добавяме наведнъж брашното и бъркаме енергично с дървена лъжица, докато се получи гладка смес.
След това слагаме сместа на леко загрят котлон и бъркаме около 4 - 5 минути, докато тестото започне да се отделя от съда. Оставяме го да поизстине.
Прибавяме яйцата едно по едно, като разбъркваме с миксер. От начало тестото е на трохи, но постепенно става гладко и лъскаво.
В зависимост от това за какво ще се използва пареното тесто може да бъде печено или пържено (за еклери, тулумбички и солени предястия).
Формата и големината е по желание.
И така, пареното тесто е готово, продължаваме нататък.
Готовото тесто пълним в пош или шприц.
Шприцоваме го с диаметър 4 - 5 см в плитка тавичка, постлана с хартия за печене на разстояние 2 - 3 см. От това тесто излизат приблизително 35 - 40 броя.
Печем в загрята до 190 градуса до порозовяване.
През това време подготвяме крема. Разтваряме брашното в 1 чаша със студено прясно мляко, взета от общото количество мляко. Към получената кашичка добавяме яйцата и разбиваме добре.
Сваряваме или загряваме останалото мляко заедно със захарта.
Когато заври, добавяме кашата от яйца и брашно и бъркаме енергично, за да не се получат бучки. Бъркаме до пълна готовност. Накрая добавяме ванилията за аромат. Оставяме крема да изстине.
Готовите профитероли разрязваме хоризонтално на две, по средата шприцоваме крема и ги слепваме.
Етикети: Профитерол
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.