Anna.bg
Мъжът до мен
07 февруари 2015

Не сме толкова различни, колкото си мислим

1 817
0
Не сме толкова различни, колкото си мислимМъжете и жените не са толкова различни по поведение и действия, колкото е възприето да си мислим, показва изследване на учените от Държавния университет в Айова, САЩ. Според специалистите хората обикновено се съсредоточават върху няколко съществени разлики (например, мъжете са по-агресивни от жените, а жените по-силно усещат болката) и забравят за много голямо количество прилики между половете. Освен това много от разликите са обусловени от разделението на социалните роли, а не от половите различия като такива.

В процеса на изследването учените анализирали данните на 12 милиона души. Проучването показало, че почти 80 на сто от психологическите особености на мъжете и жените са сходни, включително такива характеристики като отношение към риска, морал, реакция на стрес и др.

Учените също обръщали внимание на когнитивните способности (познавателните способности на човек - например за четене, наблюдение), на това колко хората се чувстват доволни от живота и др. Оказало се, че сходството се запазва във всички изброени сфери, както и в много други, независимо от възрастта на участниците.

В частност, изследването помогнало да се изясни от научна гледна точка защо мъжете често възприемат женската усмивка като желание да се пристъпи към сексуални отношения, а жените по-често приемат мъжкото внимание като приятелско. Интересна е причината – виновна за това е еволюцията. Способността за размножаване при мъжете върви „в комплект” със стремежа да използват всяка възможност за реализация на тази способност. В същото време за жената цената на размножаването е по-висока, така че тя е доста по-внимателна в избора на партньор и има нужда от по-ясни сигнали, свидетелстващи именно за сексуален интерес.

Нека припомним, че преди няколко години американските учени опровергаха още един стереотип – че жените са склонни да приказват повече от мъжете. Резултатът от проучването е впечатляващ и напълно разрез в с общоприетото мнение, разликата е незначителна – количеството думи, произнесени от жените средно на ден, е 16 215, а от мъжете – 15 669. Разликата от 500 думи е съвсем минимална, ако я сравним с 45 000 думи дневно, каквато е разликата между най-приказливите и най-мълчаливите хора, подчертава проф. Матас, който е ръководил това изследване. А по телефона мъжете говорят даже повече от жените, при това става дума за разговори, които не са свързани с работата и служебните задължения.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.