Anna.bg
Изтънчен вкус
25 октомври 2014

Шведски кюфтенца

1 833
0
Шведски кюфтенцаНеобходими продукти
400 г кайма
4 с.л. галета
1 с.л. картофено брашно, може и обикновено, или сварен намачкан картоф
1 яйце
1 к.ч. мляко, сметана или вода
1 ч.л. сол
черен пипер или бял пипер на вкус
1 малък лук, настърган или ситно нарязан
подправки по избор: мащерка, риган или майорана

За пържене:
2-3 с.л. маргарин или краве масло

За соса
2 к.ч. вода
1 к.ч. мляко или млечна сметана
1 кубче телешки бульон
2 с.л. брашно

Начин на приготвяне
Нарязваме на ситно лука, смесваме каймата с продуктите и омесваме много добре.
С мокри ръце оформяме малки кюфтенца, подреждаме ги на мокра дъска за рязане.
Загряваме маргарина или кравето масло в тигана, пържим кюфтенцата в сгорещеното масло по няколко минути и от двете страни.
Прехвърляме ги в малка тенджера или дълбок тиган, като продължаваме доизпичането им на слаб огън. Може да добавим и малко водичка.
За соса се използва останалата след пърженето мазнина в тигана. Добавяме водата и кубчето телешки сос. Разбъркваме добре млякото/сметаната с брашното и добавяме в тигана. Сосът трябва да къкри около 5 минути докато се сгъсти, като разбъркваме.
Връщаме кюфтенцата обратно в соса
Поднасяме ястието горещо с варени картофи, сладко от червени боровинки и нарязани кисели краставички.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.